Proiect legislativ. Tichete de... bicicletă pentru angajaţi

Pistă de biciclişti
Pistă de biciclişti (Epoch Times România)

Deputatul Valeriu Steriu, a depus marţi în Parlament un proiect de lege menit să încurajeze folosirea bicicletei în interes de serviciu. Iniţiativa legislativă a preşedintelui UNPR prevede că angajatorii ar putea acorda angajaţilor, odată la trei ani, subvenţii sub forma unor tichete de bicicletă, valoarea maximă a subvenţiei fiind de 1.500 lei.

Tichtele valorice ar urma sa fie utilizate atât pentru achiziţionarea de biciclete, dar şi pentru accesorii, piese de schimb, unelte şi produse de întreţinere sau echipamentul de ciclism, astfel încât să fie încurajată folosirea bicicletei pentru deplasările între domiciliu şi locul de muncă, precum şi pentru deplasările în interes de serviciu.

Proiectul legislativ mai prevede ca angajatorii să poată acorda indemnizaţii pentru mersul pe bicicletă angajaţilor care utilizează acest mijloc de transport pentru a se deplasa la locul de muncă sau pentru deplasările în interes de serviciu. Îndemnizaţia va fi acordată tot sub forma tichetelor de bicicletă, plafonul maxim fiind de 300 lei/an, pentru o valoare de 0,33 lei/kilometru.

Potrivit lui Steriu, legea se inspiră din iniţiative similare implementate de mai multe state UE pentru încurajarea cumpărării unei biciclete în vederea efectuării traseului domiciliu-loc de muncă-domiciliu (Olanda, Irlanda, Regatul Unit cu celebrul program Cycle to work din 1999) şi pentru deplasările în interes profesional (Olanda, Belgia, Regatul Unit, Austria), prin aşa-numitele indemnizaţii de kilometraj pentru bicicletă.