Proiect PAS: Părinţii care stau acasă cu copii de grădiniţă în perioada pandemiei să beneficieze de 75% din salariul mediu lunar

Conferinţă de presă PAS
Conferinţă de presă PAS (unpaspentru.md)

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a înregistrat marţi, 14 iulie, un proiect de lege care prevede ca părinţii să beneficieze de o alocaţie lunară de stat specială sub formă de compensaţie în mărime de 75% din salariul mediu lunar al unuia dintre părinţii antrenaţi în supravegherea copiilor, pe toată durata suspendării activităţii grădiniţelor din cauza COVID-19.

Despre acest lucru au anunţat deputatele PAS, Veronica Roşca şi Doina Gherman, potrivit cărora, sunt exact 4 luni de când Republica Moldova a declarat stare de urgenţă, iar activitatea grădiniţelor a fost oprită, perioadă în care mii şi mii de familii care au copii de vârstă preşcolară se află într-o situaţie dificilă, pentru că părinţii nu au cu cine îşi lăsa micuţii în condiţiile în care trebuie să meargă la lucru ca să-şi întreţină familia.

„Eu am 2 copii de vârstă preşcolară care sunt acum acasă în grija bunicii care este şi ea în grupul de risc. Dar ce fac părinţii care nu au posibilitatea de a-şi lasă copiii în grija bunicilor? Îi iau cu ei la lucru? Îi lasă singuri acasă nesupravegheaţi? Angajează bonă? De unde bani să achite? Dar mamele care îşi cresc singure copiii, ce fac?

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: acest stat are alte priorităţi decât bunăstarea şi securitatea socială a familiilor care au copii mici. (…) Mai mult, la 3 iulie, Guvernul a alocat peste 70 milioane lei pentru proiectul Arena Chişinău, în timp ce starea financiară a multor familii s-a redus drastic. Acest Guvern trebuie să îşi revadă priorităţile: arene sau familii şi copii în siguranţă şi securitate socială! Treziţi-vă!”, a afirmat vicepreşedinta PAS, Doina Gherman, potrivit unui comunicat de presă.

Totodată, Veronica Roşca s-a întrebat retoric de ce Guvernul a abandonat copiii de grădiniţă şi părinţii lor, în condiţiile în care fiecare a doua familie cu copii mici se întreţine din activitatea salarială?

„Ce a făcut Guvernul în aceste patru luni? Zero. Nu a venit să susţină nici părinţii, nici instituţiile preşcolare. Apreciem medicii care au curajul să spună că este riscantă redeschiderea grădiniţelor, însă este imoral şi inuman să abandonezi aceşti părinţi în situaţia când nu au nici o susţinere subvenţionată din partea statului.

Acest proiect vine în ajutorul părinţilor care sunt cei mai activi contribuabili ai Republicii Moldova. Dacă Guvernul ar fi îndeplinit condiţiile UE, deja am fi avut peste 800 de milioane de lei, cu care am fi avut posibilitatea să susţinem aceste familii timp de trei luni”, a punctat Roşca în acest context.

Luând parte la conferinţa de presă, Cristina Bordei, mamă a unui băiat de 10 ani şi a unei fete de 6 ani, a mărturisit că se află într-o situaţie dificilă, specificând că „sunt angajată şi sunt nevoită să muncesc 8 ore pe zi. În fiecare dimineaţă, împreună cu soţul, plecăm la muncă cu inima strânsă pentru că acasă rămân doi copii singuri. Ca să mă asigur că ei sunt bine pe parcursul zilei, am stabilit să ne conectăm pe viber, iar ei să petreacă timpul în aceeaşi cameră astfel încât să-i pot vedea şi să pot comunica cu ei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe