Protest la CEC: Cetăţenii scandează „Demisia! La puşcărie!”

Cetăţenii moldoveni din diaspora nu au putut vota în zece secţii de votare pentru că s-au terminat buletinele de vot. În faţa CEC de la Chişinău se protestează cerând demisiile. Un membru al CEC dă replica.
Italia, diaspora în rând la sectia de vot de la Consulatul Moldovei. 13.11.2016
Italia, diaspora în rând la sectia de vot de la Consulatul Moldovei. 13.11.2016 (facebook.com)

Mai mulţi cetăţeni protestează paşnic în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chişinău. Ei cer demisia administraţiei CEC, deoarece în mai multe secţii de vot de peste hotare s-au terminat buletinele înainte de încheierea procesului de votare.

Secţiile de votare care au rămas fără buletine sunt următoarele: Stratfort (Marea Britanie), Bucureşti (România), Parma si Padova (Italia), ambele secţii din Moscova (Rusia), Dublin (Irlanda), ambele secţii din Paris şi secţia Villeneuve Saint George din Franţa. Sute de persoane nu au putut să-şi exercite dreptul constituţional de a vota.

Membrul CEC, Sergiu Gurduza a cerut scuze cetăţenilor din ţară şi de peste hotare care nu au avut posibilitatea să-şi exercite dreptul constituţional la vot, deşi au depus mari eforturi.

„În numele meu personal ca şi parte a acestui Stat cer scuze cetăţenilor care au parcurs sute şi mii de km ca să ajungă la secţiile de vot şi nu au putut să-şi exercite dreptul din motivul insuficienţei buletinelor de vot.

Ar fi o greşeală din partea mea să spun că aceste încălcări se datorează cadrului legal. Trebuie să recunosc, că statul nu a reuşit să asigure fiecărui cetăţean dreptul la vot.”

La orele 21:00 secţiile de vot din Moldova s-au închis. Cu toate acestea, moldovenii din străinătate votează în continuare. Până la această oră au votat 1.601.425 de alegători, rata participării fiind de 53,27%.