Protest spontan la Tribunalul Bucureşti. Grefierii au ieşit în stradă

Grefierii de la Tribunalul Bucureşti s-au săturat de condiţiile improprii de muncă şi de volumul imens de dosare pe care trebuie să le gestioneze şi au ieşit în stradă pentru a cere schimbări. Alţi grefieri din ţară le-au urmat, de asemenea, exemplul.
Protest spontan al grefierilor de la Tribunalul Bucureşti
Protest spontan al grefierilor de la Tribunalul Bucureşti (Epoch Times România)

Nemulţumiţi de condiţiile şi volumul mare de muncă, zeci de grefieri de la Tribunalul Bucureşti au ieşit în stradă, luni dimineaţă, pentru a cere schimbări. Protestele ar putea continua în următoarele două săptămâni, timp de două ore pe zi, timp în care serviciile vor fi asigurate la limită.

Principalele nemulţumiri ale grefierilor sunt nenormarea muncii din cauza căreia oamenii au un volum foarte mare de muncă, lipsa personalului specializat şi neplata orelor suplimentare.

“Este un protest spontan. Oamenii au auns la limita răbdării şi au ieşit spontan pentru a-şi exprima nemulţumirea. Dacă va fi necesar vom ţine această manifestare zilnic, timp de două săptămâni, pentru a fi auziţi. Nemulţumirile sunt nenormarea muncii, vorbim de un volum de muncă exagerat, vorbim de lipsă de personal specializat, de lipsa spaţiilor, neplata orelor suplimentare", a declarat, pentru Epoch Times, Barbu Alexandru, de la Sindjust.

Potrivit lui Barbu, la protest iau parte, pe lângă Bucureşti, şi tot ce înseamnă instanţe pe raza municipiului Piteşti.

"Ştiu pe surse că şi Vâlcea, Iaşul şi Timişoara purced la aşa ceva, Constanţa şi-a exprimat susţinerea şi protestul se va extinde, cred, la nivelul tuturor instanţelor din ţara", a adăugat Barbu.

Potrivit sindicalistului, grefierii vor face o listă de revendicări care vor fi trimise autorităţilor de resort spre soluţionare.

"De afară pare totul perfect însă în realitatea este groaznic", a precizat o grefieră, care reclamă condiţiile improprii de arhivare a dosarelor.

"Nici în arhive nu avem condiţii de lucru, avem spaţii puţine de depozitare, deja dosarele sunt peste tot, nu mai reuşim să ne descurcăm în ele! Nu avem oameni, suntem aceeaşi care trebuie să facem toată treaba. Dacă unul dintre noi e în concediu, celălalt trebuie să facă toată treaba! Am stat de multe ori peste program, am venit şi sâmbătă, şi duminică, neplătiţi şi pe nişte salarii de mizerie! De afară totul pare perfect dar înăuntru… vă daţi seama. Multe dintre noi suntem femei, ridicăm, cărăm dosare, majoritatea avem probleme cu mijlocul, cu coloana, suntem terminate!", a declarat femeia.

O altă grefieră acuză, la rândul ei, volumul foarte mare de muncă şi condiţiile improprii de lucru. Femeia susţine că lucrează de ani de zile într-o încăpere ca o magazie, alături de alţi zece grefieri.

“Sediul e necorespunzător! Lucrez într-o încăpere cu zece grefieri, e practic o magazie, nu un birou. Sunt de doi ani şi jumătate acolo. Am nouă ani şi jumătate de când sunt în tribunal, şi în ăştia nouă ani şi jumătate nu am avut niciodată o cameră care să fie prevăzută cu ferestre. E groaznic!", a declarat grefiera.

Alţi colegi de-ai ei relatează că grefierii de şedinţă cel puţin au ajuns să lucreze de la 8 dimineaţa la 8 seara în timpul săptămânii şi să vină şi în weekenduri pentru a-şi termina treaba, evident, fără să fie plătiţi.

“Nu se compensează orele sumplimentare, condiţiile de lucru sunt improprii, este lipsă de oxigen, dacă ar fi să facem o listă cu probleme ne-ar lua două zile. Posturile trebuie suplimentate, e una să împarţi 100 de dosare în doi şi alta să le faci singur.

Un grefier de şedinţă are 200 – 300 de dosare lunar, dar pe noul cod ai procedura prealabilă şi mulţi alţi paşi care îţi mănâncă mult timp. Dacă intri în şedinţă săptămânal, trebuie să lucrezi toate weekndurile şi 12 ore zilnic. Oamenii ăştia nu mai rezistă psihic, nu se mai poate!”, ne-a declarat Gavra Andrei Roberto, adăugând că protestele vor continua în următoarele 2 săptămâni timp de 2 ore pe zi, iar dacă doleanţele grefierilor nu vor fi auzite, se va putea ajunge şi la forme mai grave de protest.

Reamintim că protestul are loc pe concomitent cu adoptarea, în mai multe instanţe din ţară, a Memorandumului pentru Justiţie, în care, potrivit magistraţilor, se expun problemele din sistemul judiciar şi se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o “justiţie eficientă, modernă şi de calitate.”

Pe lângă adoptarea Memorandumului, unele instanţe au decis să adopte şi alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole, mai precizează judecătorii. Una din principalele cereri ale magistraţilor este creşterea salariilor cu 18%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne