Protestele din Chongqing au fost întâmpinate cu bastoane

Mii de protestatari din oraşul Chongqing au fost bătuţi violent de poliţie pe 6 şi 7 iunie 2012
Mii de protestatari din oraşul Chongqing au fost bătuţi violent de poliţie pe 6 şi 7 iunie 2012 (prin bunăvoinţa NTD Television)

Mii de protestatari din oraşul sud-vestic Chongqing au fost reprimaţi violent de poliţie pe 6 şi 7 iunie, cel puţin zece fiind grav răniţi, existând mai multe rapoarte, neconfirmate, de decese.

Pe 6 iunie, miile de locuitori din districtul Shuangqiao s-au adunat lângă o benzinărie de pe autostrada Dayou, pentru a protesta împotriva planurilor de a fuziona districtul cu judeţul vecin Dazu. Protestul a dus la blocaje masive ale traficului. Guvernatorul local a trimis în zonă poliţia anti-revoltă, care i-a bătut violent pe protestatari, unii dintre ei contraatacând cu cărămizi şi pietre. Zeci de manifestanţi au fost răniţi.

Protestele s-au înteţit a doua zi, prin participarea a peste 10.000 de localnici, potrivit relatărilor online. Mai multe mii de poliţişti anti-revoltă au fost trimişi pentru a dispersa mulţimea.

"Astăzi, au venit mai mulţi poliţişti, cel puţin 2.000, contra a cel puţin 10.000 sau 20.000 de localnici. Noi, cetăţenii nu avem arme. Deoarece poliţia s-a temut că vom arunca din nou cu cărămizi în ei, au înlăturat toate cărămizile de pe terenul din jurul benzinăriei", a declarat o localnică ce a dorit să rămână anonimă.

Vânzătorii au susţinut protestatarii, intrând în grevă, potrivit lui Huang Qun, o localnică ce a putut fi contactată prin telefon.

Şi Huang a indicat că aproximativ 2.000 de poliţişti anti-revoltă au fost prezenţi la faţa locului, conform estimărilor ei. Au fost aduşi cu autobuzul, a afirmat ea. "Când mulţimea a încercat să se apropie, poliţia îi lovea fără discriminare cu bastoanele, sau arunca cu gaze lacrimogene. Am auzit că cineva a fost bătut mortal, azi. Unii oameni susţin că au văzut cum un localnic, ce părea să aibă în jur de 40 de ani, a fost bătut mortal şi târât de-o parte. El a fost lăsat întins pe pământ, într-o baltă de sânge, şi nimeni nu l-a văzut ridicându-se de acolo." The Epoch Times se află în imposibilitate de a confirma decesul, neexistând nicio confirmare oficială a vreunui deces în timpul protestelor.

Huang a continuat: "Ieri, o femeie însărcinată a fost bătut atât de grav că a suferit un avort spontan, iar câţiva localnici răniţi grav au fost spitalizaţi. Poliţia s-a folosit de bastoane pentru a ataca fără discriminare cetăţeni cu mâinile goale. Pe măsură ce poliţia avansa, localnicii s-au întors şi au fugit, iar cei care au fost mai lenţi, au fost prinşi şi bătuţi. Ei au lansat nori sufocanţi de gaze lacrimogene înspre mulţime, unii oameni chiar leşinând din cauza gazului".

Comentariile online au menţionat oameni "ucişi în bătaie la faţa locului cu bastoanele" şi alţii care au murit în drum spre spital.

Protestele privind fuziunea celor două judeţe reflectă protestele similare ce au izbucnit în luna aprilie, în Chongqing, când peste 10.000 de locuitori ai districtului Wanshen au protestat împotriva fuziunii cu districtul Qijiang.

Pe 25 decembrie 2011, Bo Xilai, fostul secretar de partid din Chongqing, a forţat districtul Shuangqiao să fuzioneze cu judeţul Dazu, pentru a forma noul district Dazu. După fuziune, economia din districtul Shuangqiao a scăzut, iar beneficiile sociale ale localnicilor au fost tăiate, gospodăriile sărace fiind lipsite de veniturile mici provenite din subvenţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe