Providenţa în acţiune? Informator rus care denunţa criticii războiului din Ucraina, acuzat de discreditarea armatei

Informatorul rus Timur Bulatov (Screenshot)
Redacţia
09.05.2024

Timur Bulatov, un activist rus care s-a lăudat că i-a denunţat pe criticii Kremlinului autorităţilor, a fost el însuşi acuzat de discreditarea forţelor armate ruse, transmite The Telegraph.

Un anunţ postat pe site-ul tribunalului din Moscova arată că Bulatov, un susţinător declarat al „operaţiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina, a fost acuzat în temeiul unei legi a cenzurii care a fost folosită pentru a-i pedepsi pe criticii războiului.

El a declarat pentru canalul de Telegram Ostorojno Novosti că nu a înţeles originea acuzaţiei, care ar putea atrage o amendă de până la 50.000 de ruble (500 de euro) pentru o primă abatere. Recidiviştii riscă pedepse cu închisoarea.

„Unde este decredibilizarea. Sunt o persoană ale cărei petiţii [au dus la] încarcerarea a aproximativ opt persoane în Sankt Petersburg şi, în întreaga Rusie, a peste 20”, a întrebat el.

Potrivit înştiinţării oficiale, cazul lui Bulatov a fost înregistrat marţi.

"Luptătorul gay"

Bulatov a discutat deschis despre activitatea sa de informator în serie, ale cărui denunţuri au dus la o serie de procese civile şi penale împotriva unor persoane.

Supranumit „luptătorul gay” de către unii din mass-media din Rusia, Bulatov şi-a concentrat de mult timp denunţurile asupra persoanelor LGBT. După propriile sale declaraţii, cel puţin 60 de profesori de şcoală LGBT şi-au pierdut locurile de muncă după ce acesta le-a găsit profilurile de socializare şi i-a raportat autorităţilor.

Homosexualitatea nu este incriminată în Rusia, dar timp de peste un deceniu, autorităţile au folosit legile împotriva „propagandei gay” pentru a urmări cazuri civile şi penale împotriva persoanelor LGBT.

Campaniile lui Bulatov s-au extins dincolo de persoanele LGBT.

Cazuri separate au fost deschise împotriva a două persoane care au postat online fotografii în care apar în picioare, parţial dezbrăcate, în faţa bisericilor ortodoxe ruseşti, după ce Bulatov le-a raportat autorităţilor, potrivit Ostorozjno Novosti.

Mai recent, presa independentă rusă l-a asociat pe Bulatov cu denunţarea celor consideraţi a se opune războiului din Ucraina.

Şefa filialei din Sankt Petersburg a asociaţiei de scriitori PEN International a fost amendată în conformitate cu legea „discreditării” după ce Bulatov a scris online că a „răspândit minciuni” despre armata rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor