Prună vrea banii corupţilor: Trebuie să recuperăm ceea ce s-a furat în mod injust societăţii

Rostul unei sentinţe penale este şi acesta, să recuperăm ceea ce s-a furat şi nu numai ceea ce s-a furat, dar şi roadele a ceea ce s-a furat, a subliniat ministrul Justiţiei Raluca Prună.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi-a exprimat joi, la Adevărul Live, intenţia ca mult aşteptatul proiect de lege privind confiscarea extinsă să fie promovat în procedură de urgenţă în Parlament, motivând că, dacă într-adevăr toată lumea e foarte serioasă când spune că este o prioritate să recuperăm prejudiciile, atunci fiecare actor instituţional trebuie să acţioneze.

"În ultimul an şi nu numai am văzut că există un consens aşa, în întregul spectru politic, cu privire la importanţa luptei împotriva criminalităţii şi a recuperării prejudiciilor. Rostul unei sentinţe penale este şi acesta să recuperăm ceea ce s-a furat şi în privinţa confiscării extinse nu numai ceea ce s-a furat, dar şi roadele a ceea ce s-a furat.

Când aud în spaţiul public că ne trebuie bani pentru autostrăzi, pentru sistemul de educaţie, pentru sistemul de sănătate, suntem de acord cu toţii că aşa este. Şi atunci cum putem obţine aceşti bani? Nu putem să punem în funcţiune tiparniţa.

Putem obţine aceşti bani recuperând ceea ce s-a furat în mod injust societăţii, aşa încât, cu riscul de a părea de un optimism incurabil, eu cred că nu există aici o discuţie şi aştept ca, în Parlament, toţi cei care s-au raportat foarte hotărât la lupta împotriva criminalităţii şi la stoparea acesteia să acţioneze astfel încât să arate că sunt serioşi în cele ce au declarat", a declarat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ministrul Justiţiei a făcut referire şi la un raport al Freedom House România, publicat în primăvara acestui an, potrivit căruia, la momentul respectiv, procentul de recuperare a prejudiciilor era de mai puţin de 10%.

"Ştiu că procentul de recuperare a prejudiciilor, astfel cum au fost constatate prin hotărâri definitive, a crescut destul de mult de când ANAF a fost reformat şi, ca să fiu mai exactă, de când conducerea ANAF s-a schimbat. Ştiu şi eu că, dacă nu-mi plătesc un impozit către stat, ANAF va fi întotdeauna foarte strict cu o persoană fizică, în acelaşi timp în care am văzut, în ultimii ani, ANAF a fost mult mai îngăduitor cu persoana care este condamnată şi ale cărei bunuri nu le-a executat, nu le-a recuperat", a punctat Raluca Prună.

Proiectul de lege privind confiscarea extinsă prevede, potrivit ministrului Justiţiei, şi posibilitatea de a putea fi pus sechestru pe bunurile unor terţe părţi.

"Un proces penal durează destul de mult şi aşa este şi firesc, ca să oferi părţii implicate ocazia să se poată apăra. Dacă nu sunt indisponibilizate sau sechestrate bunurile, sigur că ne vom trezi la sfârşitul procesului penal, când am o hotărâre, nu am ce să execut. Persoana care a fost în Forbes devine foarte săracă. Ori rostul este exact acesta — să putem sechestra de la bun început şi să putem sechestra şi de la părţi terţe", a mai afirmat Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne