PSD aplică strategia „Calului troian” pentru a înlătura PNL de la guvernare

Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.11.2013

Dacă în public se vede deja foarte clar tensiunea dintre cele două partide majore din Alianţa USL, este de aşteptat ca ceea ce se întâmplă în spatele scenei să fie de o intensitate şi mai mare.

Deşi pare că PNL forţează ruperea alianţei, PSD face pregătiri serioase în acest sens şi caută să poată rămâne la guvernare fără ajutorul PNL. Pentru a reuşi acest lucru, social-democraţii necesită forţă în teritoriu, astfel că pe plan local s-a pus „maşinăria în mişcare” şi se aplică o strategie de tip ”Calul troian”, racolând oficialii PDL, adică primari şi preşedinţi ai consiliilor judeţene, scriu cei de la pesurse.ro

Potrivit unor surse din PDL, citate de publicaţia amintită, se pare că PSD atacă cu toate forţele, vizând în principal organizaţiile judeţene ale PDL. Planul PSD este unul relativ simplu - în primul rând au acaparat primarii, care deşi formal reprezintă PDL, de fapt aceştia susţin necondiţionat PSD, ba mai mult, chiar participă la şedinţele săptămânale ale PSD sau la alegerile interne.

Problema este că cei din conducerea PDL nu pot lua nicio măsură împotriva primarilor. Dacă decid să îi excludă din partid, aceştia pot pleca la alt partid fără nicio constrângere. Dacă ar pleca fără să fie daţi afară din partid, practic îşi vor pierde mandatul.

După ce şi-au asigurat sprijinul primarilor, PSD trece la aplicarea următorului pas din strategie - cucerirea conducerilor judeţene ale PDL. În organizaţiile judeţene s-a forţat organizarea de alegeri, iar social-democraţii şi-au pus proprii oameni chiar la conducerea PDL.

Fostul lider al PDL Bacău şi actual consilier prezidenţial, Gabriel Berca, a explicat situaţia pentru pesurse.ro: „La Bacău este un blat generalizat. Acolo, la conducerea organizaţiei judeţene a PDL este omul PSD. Vă dau un exemplu, domnul Adrian Iordache, vicepreşedinte la PDL Bacău şi managerul HIT Park (Parcul Industrial Hemeius), instituţie subordonată Consiliului Judeţean, este pe faţă cu PSD-ul. La conducerea PDL Bacău au ales-o pe doamna Tudoriţa Lungu, care este cu arme şi bagaje la PNL. Se laudă primarul Stavarache (Romeo Stavarache, PNL - n.r.) ca şi-a pus om la conducerea PDL”.

Gabriel Berca aminteşte şi de situaţia din judeţul Bacău, în care primarii celor mai mari comune din judeţ au înregistrat un adevărat record negativ pentru PDL. În comuna Ardeiani, spre exemplu, democrat-liberalii au obţinut doar 2% la alegerile parlamentare, în timp ce USL a trecut pragul de 75%.

La alegerile din PDL Bacău, preşedintele formaţiunii Vasile Blaga a lipsit, deşi acesta este într-un adevărat turneu de consolidare a filialelor judeţene şi merge la toate organizaţiile mari, în momentul alegerilor.

Ceea ce a descris Gabriel Berca nu este o noutate în interiorul PDL, iar surse din interiorul partidului confirmă acest scenariu şi susţin că situaţia de acolo nu este unică. Proporţiile se pare că sunt mult mai îngrijorătoare pentru democrat-liberali. Întreaga zonă a Moldovei pare acaparată de PSD. În judeţe precum Iaşi, Buzău sau Vrancea, social-democraţii şi-au asigurat sprijinul primarilor şi ulterior conducerile judeţene ale PDL.

Strategia PSD este una pe termen lung. Vrea să acapareze primarii, dar şi conducerea organizaţiilor judeţene ale PDL, pentru a-şi asigura un sprijin consistent la viitoarele alegeri, primul test în acest sens este tocmai la alegerile europarlamentare care urmează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor