PSD o dă şi cu rromii. Guvernul se autoconcurează: „Proiect Ferentari”, o fundatie "pentru rromi", subordonată guvernului

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Prin derogare de la legea asociaţiilor şi fundaţiilor, Guvernul şi-a făcut o fundaţie pentru rromi, pe care a declarat-o, chiar de la înfiinţare, „de utilitate publică”, ceea ce însemnă că are dreptul de a primi în folosinţă gratuită bunuri aflate în proprietate publică.

Intitulată sugestiv „Proiect Ferentari”- cartierul cu una din cele mai mari densităţi de rromi din Bucureşti - fundaţia va fi în subordinea Secretariatului General al Guvernului, potrivit Legii publicate miercuri în Monitorul Oficial.

Scopul declarat al fundaţiei este, conform cursdeguvernare.ro, să contribuie la îmbunatăţirea permanentă a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor români de etnie romă în comunităţile în care aceştia trăiesc.

De asemenea, fundaţia, ce va fi condusă de un Consiliu director compus din 2 membri desemnaţi de către Parlament, 2 membri desemnaţi de către Guvern, doi membri desemnaţi de administraţia locală şi doar un reprezentant al unui ONG (şi acela desemnat de secretarul general al Guvernului) îşi mai propune "identificarea şi administrarea finanţării, cu celeritate şi transparenţă, a obiectivelor de investiţii în comunităţile de romi, indiferent dacă acestea se află în mediul urban sau rural."

Printre activităţile pe care le va desfăşura fundaţia se numără "facilitarea dialogul cu implementatorii selectaţi în cadrul contractelor-cadru de finanţare", "Proiect Ferentari" urmând să devină "acolo unde este posibil" chiar implementatorul schemelor de grant din programul de cooperare româno-elveţiană şi din finanţarea acordată României prin EEA Grants în cadrul subprogramului „Promovarea participării şi a incluziunii sociale a romilor”.

"Proiect Ferentari" va mai implementa activităţi investiţionale în zona Ferentari/Rahova din Bucureşti şi în zonele ulterior identificate ca posibile beneficiare din ţară, va stabili priorităţi investiţionale la nivelul comunităţilor de romi din România, în parteneriat cu Fondul Român de Dezvoltare Socială şi va propune fiecărui Consiliu judeţean planurile de dezvoltare pentru comunităţile de romi şi, acolo unde este solicitată, va asista consiliile locale (unde PSD-ul căuta să-şi re-formeze majorităţi) în crearea acestor planuri.

De asemenea, "Proiect Ferentari" va oferi asistenţă tehnică Agenţiei Naţionale pentru Romi şi asociaţiilor neguvernamentale rome, atunci când solicită şi "va promova cultura romă în România şi în străinătate."

Legea prin care a fost înfiinţată respectiva fundaţie a fost deja aprobată de Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Cursdeguvernare.ro, atrage atenţia că fundaţia înfiinţată de guvern va intra în competiţie cu Agenţia Naţională pentru Romi, instituţie ce funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, de asemenea în subordinea Guvernului şi este coordonată de ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, în subordinea căruia se află acum şi nou înfiinţata fundaţie.

Agenţia Naţională pentru Romi este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a premierului, în prezent funcţia respectivă fiind ocupată de Vasile Daniel, fost consilier al lui Marko Bela.

Mizele financiare ale integrării rromilor - al cărui număr este estimat de Comisia Europeană la 1.850.000 - sunt mari. În 2012, Agenţia Naţională pentru Romi a derulat un program de incluziune socială cu o valoare de 58,5 milioane dolari, bani împrumutaţi de guvern de la Banca Mondială. În plus, de-a lungul timpului, comunităţile de romi au mai beneficiat de finanţări ale guvernelor Franţei, Suediei şi Norvegiei sau de grant-uri elveţiene, relatează cursdeguvernare.ro.

Conform datelor Ministerului Fondurilor Europene, la nivelul programului operaţional POS DRU 2007-2013 au fost realizate 70 de proiecte exclusive pe problematica romă, valoarea totală eligibilă a acestora fiind de aproximativ 170 milioane de euro.

Cât despre miza financiară viitoare a integrării rromilor, din Strategia guvernamentală de incluziune a romilor rezultă că numai costul de implementare al respectivei strategii, pentru perioada 2013-2015, este estimată la 55,3 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne