Radu Berceanu, despre prezidenţiale. "Dacă va câştiga PSD va fi din nou ca în perioada Năstase"

Fostul lider PDL Radu Berceanu
Fostul lider PDL Radu Berceanu (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Fostul lider PDL Radu Berceanu a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Ziare.com, despre candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie, atrăgând atenţia asupra faptului că Ponta şi PSD au prima şansă în acest moment, iar "dacă facem cel mai mic pas greşit, le creăm posibilitatea să câştige şi apoi 10 ani ne vom uita în oglindă spunându-ne cât de tâmpiţi am fost. Ponta e în stare de chestii mult mai rele decât Năstase". În opinia acestuia, dacă va câştiga PSD va fi din nou ca în perioada Năstase.

Vorbind despre viitoarele alegeri prezidenţiale din toamnă, Berceanu a remarcat că există unele persoane extrem de agitate să ajungă candidaţi. "Îl văd pe Geoană care se agită, nicio şansă. Pe Ungureanu, nicio şansă. MRU e cel mai bine cotat de pe dreapta acum în sondaje. Şi dacă e aşa bine cotat, de ce n-a făcut nimic la europarlamentare? N-a schimbat pe nimeni cu Forţa. PDL l-a făcut premier şi când a văzut că partidului asta, cu bune şi cu rele, îi era greu, n-a venit să pună umărul, să muncească, cum a făcut Predoiu. Dacă făcea chestia asta era demult preşedintele PDL şi candidatul PDL la prezidenţiale. Eu l-am chemat în partid, să construim. Dar m-am săturat de "secuvinişti". E plin pământul de "secuvinişti", a precizat acesta.

Despre candidatul PMP Cristian Diaconescu, Berceanu susţine că ar fi un preşedinte bun, dar că nu are cine să-l susţină, iar în ceea ce priveşte candidatul noii alianţe PNL-PDL acesta trebuie desemnat după ce se fac alegeri interne pentru că ar fi foarte rău să decidă cineva candidatul într-un conclav.

"Cei care vor să fie, care pot să fie, să o ia prin ţară, să facă dezbateri. Mai sunt două luni şi jumătate, e timp. Alegerile interne sunt foarte bune din multe puncte de vedere. O dată ca liant. Candidatul va fi văzut de lume. Omul spune: l-am văzut eu aici la mine la Filiasi, ăla l-a întrebat aia, ăla i-a spus aia, am votat şi eu, a fost votat. Când se unesc două partide, candidatul scos din borcan va avea mari probleme. Se va discuta aşa: Aţi făcut afişe? N-am făcut. Păi, faceţi, că e al vostru. Ba e al nostru, al tuturor. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni, e al vostru", a explicat Berceanu.

Acesta a continuat: "Apoi vara nu se întâmplă nimic şi candidaţii vor lua tot caimacul de presă. N-o să se mai uite toţi doar la ce vrea să facă Dragnea şi niciodată nu face. Şi mai e ceva, dacă mâine începe campania, Ponta îi mănâncă la televizor şi pe Iohannis, şi pe Predoiu. Dar după o asemenea întrecere internă, după ce se înfruntă, se enervează, după ce ziarista de la ziarul local va pune întrebări care cad greu la ficat, sunt pregătiţi. Pentru că Ponta numai "la ficat" îi va întreba. Şi vor învăţa şi ei să întrebe la fel".

În ceea ce îl priveşte pe premierul Victor Ponta, acesta se teme să candideze şi încă speră să găsească un candidat pe care să-l pună el şi să câştige sigur, lucru care, în opinia lui Berceanu, nu este realizabil.

"PSD ştie că trebuie să câştige preşedinţia. Dar Ponta zice că e suficient de tânăr să mai fie premier nu ştiu câţi ani şi apoi să ajungă preşedinte. E fraier. Dacă el mai rămâne premier, nu îl mai alege nimeni nimic, se termină de tot. Acum a mimat el câte ceva, nu s-a prins toată lumea. Dar se şi teme. Dacă pierde, pierde şi partidul, şi guvernul, tot, ca Geoană. De aia parcă ar vrea, parcă n-ar vrea. Ponta vrea să aibă un candidat pe care să-l pună el şi de care să fie sigur că va câştiga. Nu există aşa ceva. Visează de pomană. Dar în acest moment prima şansă o are Ponta cu PSD, iar noi dreapta, PNL PDL, trebuie să fim conştienţi de asta. Dacă facem cel mai mic pas greşit, le creăm posibilitatea să câştige şi apoi 10 ani ne vom uita în oglindă spunându-ne cât de tâmpiţi am fost. 10 ani în care Ponta va fi preşedinte cu premier cine va vrea el, când va vrea el de câte ori va vrea el. Şi dacă va fi aşa, să nu mârâie nimeni", a avertizat fostul lider PDL.

Berceanu a subliniat că PSD ştie să ţină puterea, adăugând că mulţi au crezut că, dacă se va duce vechea generaţie a PSD, se termină, însă nu, treaba nu stă tocmai aşa pentru că acolo sunt acum "mulţi tineri cu mult mai comunişti decât Văcaru, decât Bârlădeanu, sunt troţkişti şi şmecheri".

Aceşti tineri "nu cred în nimic, dar au discursuri de te cutremuri, de comunişti hotărâţi. Se vede că n-au citit nimic, dar nici nu-i interesează. Candidează din stomac. Dacă va câştiga PSD va fi din nou ca în perioada Năstase", a explicat acesta.

Întrebat dacă premierul Victor Ponta este de calibrul fostului premier şi lider PSD Adrian Năstase, Berceanu a replicat: "Depinde ce înţelegeţi prin calibru. Pe Năstase îl mai împiedicau lucrurile pe care le-a mai citit. Dacă nu le ştii, dai cu pumnul şi spargi geamul. Năstase ştia că dacă sparge geamul cad cioburi. Ponta n-are de astea. El e Che Guevara. După părerea mea, Ponta e în stare de chestii mult mai rele decât Năstase. Trebuie mare atenţie. Nici nu ne dăm seama cât de mult ne va influenţa. Aveţi copii, aveţi prieteni, nimeni nu trăieşte doar în colţul lui, în globul lui de sticlă. Şi nici nu putem emigra toţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne