PSD va depune plângeri penale împotriva celor care au semnat şi contrasemnat H.G. referitoare la UMF Tg. Mureş

Epoch Times România
29.03.2012

Social-democraţii iau în calcul depunerea unor plângeri penale împotriva celor care au semnat şi contrasemnat Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, despre care susţin că urmăreşte segregarea pe criterii etnice, demersul fiind unul paralel cu depunerea unei moţiuni de cenzură, a anunţat joi conf. dr. Gabriel Ispas, vicepreşedintele Departamentului de Educaţie al PSD.

Totodată, PSD va demara toate demersurile legale privind anularea acestei decizii, după publicarea ei în Monitorul Oficial.

Gabriel Ispas a precizat că se intenţionează depunerea de plângeri penale pentru primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu, precum şi pentru miniştrii Educaţiei, Justiţiei şi Finanţelor.

"Guvernul n-a reacţionat la solicitarea universităţii de transparenţă publică. Avem atacul pe Legea 554 a contenciosului administrativ. Va urma deci plângere penală împotriva emitentului (n.r. premierul), dacă acesta nu retrage actul normativ (...) ne vom adresa instanţei de contencios administrativ din municipiul Bucureşti. În privinţa moţiunii de cenzură, decizia este luată, rămâne doar să se stabilească momentul în care se va depune. USL nu este extrem de presat de timp de această chestiune, până la sfârşitul sesiunii parlamentare având posibilitatea de a depune moţiune de cenzură. Oricum nu s-a publicat textul, acesta e privit ca o Fata Morgana, nu se găseşte pe niciun site al Guvernului, nicăieri", a spus Ispas.

Acesta a subliniat că PSD nu se opune drepturilor minorităţilor, dar a adăugat că există o diferenţă între noţiunile de linie de studiu şi noţiunea de facultate - care este o structură administrativă.

Mai mult, a adăugat el, înfiinţarea unei structuri administrative nu se poate face în absenţa unui program de studiu autorizat la acel moment, ceea ce poate duce, între altele, în viitor, la o neautorizare a învăţământului la UMF Târgu Mureş.

Gabriel Ispas a susţinut că în prezent "Guvernul şantajează ARACIS cu o iminentă schimbare a zece profesori din plenul său".

"Aceste lucruri nu pot fi tolerate nici de mediul academic, nici politic. (...) De aceea am luat legătura cu Liga studenţilor din UMF Târgu Mureş, cu sindicatul, cu colegi cadre didactice, şi le-am garantat tot sprijinul de care au nevoie pentru a opri această fărădelege. Totodată, PSD va demara, după publicarea în MO, procedurile legale privind suspendarea şi anularea acestei hotărâri", a arătat Ispas.

Potrivit acestuia, "în mod neadevărat", reprezentanţii Guvernului asociază situaţia de la UMF Târgu Mureş cu cea de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).

"Situaţia din UBB este diferită faţă de imixtiunea înfiorătoare făcută de Guvern în această situaţie. Încă din 1995, UBB a decis să se organizeze pe trei linii de studii - română, maghiară şi germană, ţinând cont de istorie, de dezvoltarea din zona Transilvaniei. UBB a fost auditată extern de trei ori, iar printre cei care au făcut auditul s-a aflat Înaltul Comisar al OSCE pentru minorităţi în 2000. (...) Rezultatele au arătat că în această Universitate multiculturalismul este promovat în mod corect şi UBB merita să fie dată ca bună practică pentru ţările din Europa. Din 1995 până azi la UBB nu a existat niciodată vreo plângere că au existat discriminări etnice între majoritatea română şi vreo minoritate, indiferent dacă vorbim de maghiari sau germani. Ceea ce face acum Guvernul este un act de imixtiune politică grosolană în noţiunea de autonomie universitară", a susţinut vicepreşedintele Departamentului de Educaţie al PSD.

El a mai susţinut că Guvernul nu-şi respectă propriile acte normative care prevăd sancţiune penală pentru instituţiile de învăţământ superior care organizează programe de studiu care nu sunt acreditate de ARACIS - ca singura unitate competentă.

Gabriel Ispas mai spune că, potrivit reglementărilor europene din domeniul medicinei, nu se poate organiza un program de studii dacă la un număr de cinci studenţi nu este un cadru didactic de predare.

"În acest moment la UMF pentru 1.700 de studenţi sunt aproximativ 150 de cadre didactice", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor