Publicitatea la medicamente ar putea fi interzisă

(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)

Potrivit prevederilor unei iniţiative legislative, propuse de deputaţii Dumitru Diacov şi Oleg Ţulea, în Republica Moldova ar putea fi interzisă publicitatea produselor farmaceutice, medicamentelor, articolelor cu destinaţie medicală, a remediilor şi preparatelor medicamentoase.

Autorii proiectului de lege sunt convinşi că, astfel, vor fi protejate interesele consumatorilor la procurarea medicamentelor.

"Cetăţenii de multe ori evită consultaţiile medicului pentru prevenirea sau tratarea unor boli şi preferă procurarea de medicamente bazându-se doar pe informaţia care le este furnizată prin intermediul spoturilor publicitare televizate. Această metodă de tratament de sinestătător este deseori nocivă, în detrimentul cetăţenilor", se menţionează în nota informativă a proiectului.

Potrivit autorilor, respectivul proiect de lege va permite respectarea dreptului cetăţenilor la asistenţă cu medicamente, inclusiv să obţină de la instituţiile farmaceutice, cele curativ-profilactice şi sanitaro-epidemiologice informaţia ce atestă calitatea şi inofensivitatea medicamentelor.

Publicitatea pentru medicamente ar putea fi permisă doar în farmacii, la locul de producţie sau în reviste de specialitate. Totodată, nu se va mai admite folosirea în clipurile publicitare a actorilor în rolurile de medic sau profesor pentru tratamente medicale. Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Cancelaria Parlamentului şi urmează a fi examinată în comisiile parlamentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe