Puterea banilor şi dorinţele miliardarilor: Soros câştigă războiul de legalizare a marijuanei din SUA

George Soros
George Soros (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Miliardarul filantrop George Soros vrea ca Statele Unite să legalizeze marijuana şi îşi foloseşte banii în acest sens, iar rezultatele armatei sale de ONG-uri îşi fac din plin văzute efectele, conform unui amplu articol Washington Times.

Alături de o echipă de donatori bogaţi, George Soros domină partea pro din cadrul dezbaterii privind legalizarea marijuanei, prin finanţarea unor iniţiative care pornesc din New York şi sfârşesc prin a afecta politica locală în celelalte părţi ale SUA. Printr-o reţea de grupuri non-profit, Soros a cheltuit cel puţin 80 milioane de dolari din 1994 în efortul său de legalizare a marijuanei. Acesta a deviat o parte din fondurile fundaţiei sale către organizaţii care explorau politici alternative privind drogurile.

Bugetul deja enorm a fost suplimentat de Peter B. Lewis, preşedintele Progressive Insurance Co şi un fumător de marijuana înrăit, care canalizat mai mult de 40 milioane dolari pentru a influenţa dezbaterile locale, conform Naţional Organization for the Reform of Marijuana Laws. Finanţarea celor doi miliardari nu a fost egalată de nimeni din cealaltă tabără din cadrul dezbaterilor.

Soros face donaţii prin Drug Policy Alliance, un ONG pe care îl finanţează cu aproximativ 4 milioane dolari în contribuţii anuale prin intermediul Open Society Foundation. De asemenea, Soros donează bani anual către American Civil Liberties Union, care, la rândul său, finanţează eforturile de legalizare a marijuanei şi dă bani periodic Marijuana Policy Project.

Lewis, care a murit în luna noiembrie, a donat bani pentru eforturile de legalizare atât în numele său, cât şi prin Marijuana Policy Project, unde era preşedinte al Consiliului de Administraţie.

"Mişcarea pro-legalizare nu a venit din dorinţa oamenilor. O mare parte din finanţarea sa a fost făcută de George Soros şi apoi promovată de celebrităţi. Adevărul este atacat şi direcţia în care merge această ţară este absolut periculoasă", a declarat John Walters, directorul Oficiului Naţional al Controlului Politicilor Drogurilor de la Casa Albă sub George W. Bush.

Open Society Foundation a lui Soros are active anuale de peste 3,5 miliarde de dolari, o sumă din care el poate subvenţiona proiectele mai mici, aşa cum reiese din declaraţiile fiscale din 2011, cele mai recente de la dosarul organizaţiilor sale caritabile.

În cartea sa "Soros despre Soros", miliardarul a declarat că politica Statelor Unite de incriminare a consumului de droguri - în loc să-l trateze ca pe o problemă medicală - este atât de prost concepută încât "remediul este de multe ori mai rău decât boala".

Deşi Soros nu a conturat o alternativă concretă în cartea sa, el a scris că ar fi bine ca unele droguri "mai puţin nocive" să fie legalizate şi banii cheltuiţi cu sistemul de justiţie să fie redirecţionaţi pentru "tratament".

"Ca mulţi părinţi şi bunici, sunt îngrijorat de tinerii care au probleme cu marijuana şi alte droguri. Cu toate acestea, cea mai bună soluţie este educaţia corectă şi eficientă privind drogurile. Mai degrabă aş investi în educaţie eficientă decât în arestări şi încarcerări ineficiente", a declarat Soros în 2010, potrivit The Wall Street Journal.

Drug Policy Alliance(DPA) sprijină ferm poziţia lui Soros.

"Consumul de droguri, utilizarea de orice substanţă, este o problemă de sănătate şi persoanele nu ar trebui să fie aruncate în închisoare pentru problemele de sănătate. Motivul nr. 1 pentru care oamenii care fac abuz de substanţe nu caută ajutor este pentru că se tem de arest", a declarat Bill Piper, directorul DPA pe problemele naţionale din Washington.

"Din punct de vedere constituţional şi legal, statele pot legaliza marijuana dacă doresc şi guvernul federal nu poate face nimic. Statele decid acum unul câte unul să pună capăt prohibiţiei şi au forţat guvernul federal să schimbe legea federală. Ceea ce vom vedea în următorul deceniu este că vor respinge interdicţia consumului de marijuana şi apoi guvernul federal va urma exemplul. Aceasta este doar o chestiune de timp", a adăugat acesta.

Soros şi Lewis, cu ajutorul venit de la Drug Policy Alliance şi Marijuana Policy Project au susţinut iniţiativele legislative din 2012 prin care a fost legalizat consumul de marijuana în statul Washington şi Colorado. Legea federală interzice încă posesia, utilizarea, vânzarea şi distribuţia de marijuana. Soros şi Lewis şi diversele lor ONG-uri au contribuit cu 68% din finanţarea care a mers către New Approach to Washington, grupul care a strâns semnături pentru demararea iniţiativei legislative şi a promovat-o.

The Campaign to Regulate Marijuana Like Alcohol, un grup care a sprijinit legalizarea marijuanei în Colorado, a fost înfiinţat de Marijuana Policy Project şi a fost 67% finanţată de către organizaţii non-profit asociate cu cei doi miliardari.

"Cealaltă parte are atât de mulţi bani, este incredibil, iar majoritatea lor provin de la o mână de oameni care doresc să schimbe politicile publice", a declarat Calvina Fay, director executiv al Save Our Society From Drugs.

"Când ne uităm la ceea ce am fost în stare să strângem în alte state...în timp ce ei au strâns milioane. Suntem norocoşi dacă putem strânge 100.000 de dolari. A fost practic un proces de spălare a creierului publicului. Ei au publicau anunţuri, au pus panouri, au chemat celebrităţi să-şi ofere sprijinul şi au avut acoperire mass-media masivă. Dacă se poate repeta o minciună de suficient de multe ori, oamenii o cred", a precizat Fay citată de Washington Times.

Mason Tvert, co-director şi purtător de cuvânt Marijuana Policy Project pentru campania Colorado, nu este de acord.

"Nu există pur si simplu niciun sprijin pentru menţinerea interdicţiei la marijuana. Oricine sugerează altfel, nu este atent. Ei sunt împotriva unei politici publice pe care majoritatea americanilor o sprijină", a adăugat acesta.

Campania lui Soros

• În Alaska, Campaign to Regulate Marijuana Like Alcohol a apărut cu ajutorul fondurilor de la Marijuana Policy Project, care a donat campaniei prima sa contribuţie mare de 210.000 dolari.

Dacă istoria se repetă, atunci, cu câteva luni înainte de alegeri, în Alaska, grupul Drug Policy Action, braţul politic Drug Policy Alliance al lui Soros, va începe să contribuie cu sute de mii de dolari pentru a ajuta la finanţarea unei campanii biltz mass-media şi va influenţa alegătorii să susţină măsura.

• În Oregon, New Approach Oregon a adunat suficiente semnături pentru a demara o iniţiativă legislativă de legalizare şi a încasat primele cecuri: 96.000 dolari de la Lewis, înainte de a muri anul trecut şi 50.000 dolari de la DPA a lui Soros.

• În Florida, Soros a făcut echipă cu multimilionarul John Morgan pentru a dona mai mult de 80% din banii necesari pentru a obţine legalizarea marijuanei medicale prin intermediul iniţiativei " United for Care, People United for Medical Marijuana".

Marijuana Policy Project şi Drug Policy Alliance au ca scop sprijinirea măsurilor de legalizare completă până în 2016, în statele Arizona şi California - unde au finanţat şi au obţinut iniţiative legislative pentru utilizarea marijuanei în scopuri medicale - şi în Massachusetts, Maine, Montana şi Nevada.

Marijuana Policy Project se concentrează, de asemenea, pe adoptarea de iniţiative legislative în Delaware, Hawaii, Maryland, New Hampshire, Rhode Island şi Vermont, unde consideră că perspectiva legalizării marijuanei în următorii câţiva ani este foarte realistă.

Soros finanţează, de asemenea, studii care să ateste beneficiile economice care ar fi obţinute din legalizarea marijuanei.

În Colorado, Drug Policy Alliance a susţinut studiul Colorado Center on Law and Policy care pretinde că legalizarea marijuanei ar putea genera aproximativ 100 milioane dolari în venituri de stat, după cinci ani. S-a considerat pe scară largă că această cercetare ar fi influenţat alegerile.

Anul trecut, Soros, prin donaţii din partea Open Society Foundation şi a Drug Policy Alliance, a contribuit la finanţarea efortului statului Uruguay de a deveni prima ţară care a legalizat comercializarea de marijuana. De asemenea, el s-a oferit să plătească pentru un studiu în care sunt evaluate ramificaţiile legislaţiei experimentale, despre care susţine că va reduce consumul global de droguri şi va ajuta la combaterea comerţului ilegal de droguri.

"Există efecte de dependenţă, dăunătoare ale fumatului de marijuana", a declarat Walters, citând studii realizate de guvernul federal şi organizaţii precum American Medical Association. "Imbecilitatea culturii pop pretinde că acest lucru nu este o problemă gravă. Întreg mesajul lor este construit pe o falsă propagandă care a fost mult prea de succes în mass-media".

Potrivit poziţiei oficiale a Drug Enforcement Administration, marijuana are un "potenţial ridicat de abuz [şi] nu are nicio valoare medicinală acceptată în tratamentele din Statele Unite. Agenţia a subliniat de asemenea că există "câţiva oameni de afaceri bogaţi - nu un sprijin larg la nivel local – care au început să sprijine mişcările de susţinere a marijuanei medicale şi legalizarea drogurilor în SUA. Fără banii şi influenţa lor mişcarea de legalizare a drogurilor nu ar fi avut viaţă lungă".

"Tinerii primesc mesajul greşit de la campania de legalizare a marijuanei medicale", a declarat în decembrie Gil Kerlikowske, responsabilul antidrog al Casei Albe. "Dacă se continuă să se vorbească despre aceasta ca despre o substanţă benignă care nu are efecte negative, le facem un mare deserviciu tinerilor, oferindu-le acest mesaj".

Dar mesajul este propagat de Soros şi grupurile sale de susţinători, care au creat propriile lor organizaţii non-profit şi comitete de acţiune politică. Deşi aceste organizaţii par la suprafaţă că nu ar avea nicio afiliere, la o examinare mai atentă se poate observa că toate sunt legate prin intermediul personalului lor şi promovării reciproce.

După 20 de ani în care a încercat să influenţeze politica, armata lui Soros câştigă dezbaterile privind marijuana. Anul trecut, pentru prima dată în patru decenii de sondaje, Pew Research Center a constatat că mai mult de jumătate dintre americani sprijină legalizarea marijuanei, comparativ cu 30% în 2000. Parlamentarii urmează cursul şi un număr fără precedent de proiecte legislative de legalizare sunt promovate.

"Este doar o chestiune de timp înainte ca marijuana să fie legalizată prin legislaţia federală", a declarat Tom Angell, fondator şi preşedinte al Marijuana Majority, un grup de activişti cu sediul în Washington. "Avem acum 20 de state plus Districtul Columbia unde există legi privind marijuana medicală, două state au legalizat-o deja pentru toţi adulţii cu vârstă de peste 21 - politicienii vor trebui să urmeze voinţa poporului privind acest lucru". Sau să urmeze voinţa banilor domnului Soros. Grupul lui Angell este finanţat, în parte, de Drug Policy Alliance, după cum afirmă Washington Times.