Putin: Acordul de încetare a focului în estul Ucrainei va începe în 15 februarie. Tancuri ruseşti ar intra în continuare în Ucraina


Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (st) şi omologul său rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (st) şi omologul său rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că un acord de încetare a focului între forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei va intra în vigoare în următoarele zile. În plus, Putin a făcut apel la soldaţii ucraineni încercuiţi în Debalţeve să predea armele pentru ca acordul să poată funcţiona.

Adresându-se reporterilor joi după o serie de discuţii care au durat aproximativ 15 ore în capitala belarusă Minsk, Putin a declarat că el însuşi, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko au fost de acord cu retragerea de armament greu de pe câmpurile de luptă ucrainene şi cu încetarea focului, măsură care va intra în vigoare în 15 februarie.

Retragerea armelor grele

După discuţiile din Minsk, Poroşenko a declarat că armele grele vor fi retrase din zonele estice ucrainene lovite de conflict în următoarele 14 zile.

Totuşi, Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat joi că, în timpul discuţiilor pentru încetarea focului de la Minsk, în estul Ucrainei au pătruns 50 de tancuri ruseşti, alături de sisteme de rachete Grad, Smerch şi Uragan.

“În ciuda negărilor venite din partea autorităţilor ruse cu privire la existenţa de echipamente şi trupe ruseşti în Ucraina, în noaptea de 12 februarie cel mai recent convoi de arme grele a trecut graniţa în Ucraina”, a declarat Lisenko.

Prevederile acordului

Documentul care stă la baza acordului încheiat astăzi la Minsk include 11 puncte care, dacă se respectă în totalitate, vor duce la detensionarea situaţiei şi o întoarcere la o situaţie relativ normală.

Astfel, măsurile prevăzute de declaraţia comună includ:

– încetarea focului în raioanele Doneţk şi Lugansk începând cu miezul nopţii, ora Kievului, 15 februarie 2015;

– retragerea armamentului greu de ambele părţi va fi monitorizată de către OSCE;

– o monitorizare şi verificare eficientă a regimului de încetare a focului şi a retragerii armamentului greu;

– organizarea alegerilor locale în concordanţă cu legislaţia ucraineană şi cu legea privind autodeterminarea locală temporară în raioanele Doneţk şi Lugansk;

– se va adopta o lege care va interzice urmărirea penală şi pedepsirea persoanelor în ceea ce priveştee evenimentele care au avut loc în Doneţk şi Lugansk;

– se va asigura eliberarea şi schimbul tuturor prizonierilor şi a celor reţinuţi ilegal în timpul conflictului;

– se va asigura accesul, livrarea şi păstrarea în siguranţă a ajutoarelor umanitare printr-un mecanism internaţional;

– se va găsi o modalitate pentru reluarea tuturor plăţilor sociale, a pensiilor şi altor drepturi băneşti şi pentru plăţile aferente administraţiei locale;

– reluarea întregului control asupra graniţei de stat de către autorităţile ucrainene pe toată zona de conflict;

– retragerea de pe teritoriul Ucrainei a tuturor formaţiunilor străine deţinătoare de armament şi tehnică militară, precum şi a mercenarilor; procesul va fi supravegheat de OSCE; dezarmarea tuturor grupărilor ilegale;

– implementarea unei reforme constituţionale în Ucraina de la momentul intrării în vigoare, la sfârşitul lui 2015, a noii Constituţii, precum şi adoptarea unei legislaţii permanente privind statutul special al anumitor raioane din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Acordul nu garantează o pace sigură

Liderul francez Francois Hollande a declarat că acest acord încheiat la Minsk nu garantează un succes de durată în Ucraina şi că următoarele ore vor fi decisive.

Un alt acord de acest gen, perfectat în septembrie tot la Minsk, a avut o soartă tragică, find încălcat la numai două zile după ce a fost agreat.

“Aceasta înseamnă că vom continua să fim vigilenţi, să exercităm presiuni şi să urmărim acţiunile ce au fost angajate”, a declarat Hollande.

Astfel, rămâne de văzut dacă Rusia şi rebelii separatişti din estul Ucrainei, care au semnat la rândul lor acordul de la Minsk, îşi vor respecta cuvântul dat şi nu vor continua acest conflict în care au murit până acum peste 5.000 de oameni, soldaţi şi civili.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe