Negocierile din Minsk: Hollande confirmă un acord pentru încetarea focului şi soluţionarea paşnică a conflictului ucrainean


Poza de “familie” înainte de summitul de la Minsk din 11 februarie 2015.
Poza de “familie” înainte de summitul de la Minsk din 11 februarie 2015. (Captură Foto)

UPDATE: (Ora Romaniei 11:50)

Liderul francez Francois Hollande a confirmat joi la Minsk că s-a ajuns la un acord privind încetarea focului şi la o soluţionare politică globală a conflictului ucrainean. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că un acord pentru încetarea focului în Ucraina va intra în vigoare începând cu 15 februarie, la miezul noptii (21:00 GMT), susţine AFP.

Participanţii la discuţiile pentru pace de la Minsk au părăsit Palatul Independenţei din Minsk după ce aproximativ 15 ore de discuţii.

De asemenea, liderii de la Minsk au căzut de acord să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, conform unei declaraţii comune publicate de Kremlin.

Ei au căzut de acord, de asemenea, că este nevoie să se organizeze întâlniri regulate pentru a se asigura că punctele acordului de la Minsk vor fi aplicate în totalitate.

Hollande a declarat joi că separatiştii pro-ruşi au semnat în cele din urmă un acord pentru încetarea luptelor din estul Ucrainei, susţine The Telegraph.

Discutând cu jurnaliştii, Hollande a declarat că Angela Merkel, liderul ucrainean Petro Poroşenko şi el însuşi vor cere Uniunii Europene să susţină acordul în cadrul unui summit ce va avea loc mai târziu în această zi.

************

UPDATE: Participanţii la discuţiile pentru pace de la Minsk au revenit joi la masa negocierilor, după ce au părăsit sala de convorbiri la capătul a aproximativ 14 ore de discuţii, conform Reuters.

Agenţia rusă de ştiri RIA Novosti a declarat că la aceste discuţii între cei patru lideri mondiali – care au loc în aşa zisul format Normandia – participă şi miniştrii de externe ai celor patru ţări, precum şi Heidi Tagliavini, emisar al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Unele publicaţii s-au pripit şi au anunţat că negocierile începute dupa amiază s-ar fi încheiat, creând pe moment puţină confuzie în privinţa întregii situaţii din capitala belarusă.

***********

După o noapte de discuţii, Petro Poroşenko, Vladimir Putin, Francois Hollande şi Angela Merkel au făcut un progres semificativ în cadrul negocierilor de la Minsk pe tema conflictului ucrainean.

Cei patru lideri au ajuns la un acord asupra a 80% - zece puncte – din documentul propus, a declarat joi o sursă pentru agenţia rusă de stat RIA Novosti.

“Asupra documentului final s-a ajuns la un acord în proporţie de 80%. Acest document are peste zece puncte. După ce va fi semnat de către ‘Cei patru de la Normandia’ va fi trimis să fie semnat de către Grupul de Contact. S-a înregistrat un progres uriaş”, a declarat sursa citată, conform Mediafax.

Conform acordului, în următoarele 48 de ore ar trebui să intre în vigoare un armistiţiu. Totuşi, faptul că acest act nu a fost încă semnat de liderii separatişti, ar putea reprezenta o problemă delicată şi care ar putea obstrucţiona micile şanse pentru soluţionarea paşnică a conflictului.

În timpul unei pauze a discuţiilor, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că Rusia a impus unele condiţii inacceptabile în privinţa soluţionării conflictului separatist.

Dar în ciuda acestor discuţii extrem de importante desfăşurate la Minsk, luptele au continuat în ritmul lor normal în apropierea oraşului Debalţeve. Oficialii din Kiev au declarat că 19 soldaţi ucraineni au fost ucişi acolo în ultimele 30 de ore.

Miercuri seara, un civil a fost ucis în timpul unui bombardament care a lovit un spital din centrul oraşului Doneţk, bastion al separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.

“Un obuz a căzut peste Spitalul nr. 20 unde laboratorul de analize de sânge şi departamentul de neurologie au luat foc. Un trecător aflat în afara spitalului a fost ucis”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a guvernului separatist.

Între timp, Ucraina, care în săptămânile recente s-a confruntat o reducere a rezervelor sale de valută străină şi o devalorizare a propriei monede, a discutat miercuri cu Fondul Monetar Internaţional în privinţa unui nou program de salvare financiară.

Tim Ash de la Standard Bank a declarat că va fi vorba de un împrumut pe 4 ani în valoare de 18 miliarde USD. De asemenea, Ucraina ar putea primi alte câteva miliarde de dolari din partea ţarilor din G7.

Noul acord înlocuieşte un program în valoare de 17 miliarde USD care a fost lansat cu mai puţin de an în urmă, dar care a fost abandonat în momentul intensificării conflictului separatist şi a deteriorării finanţelor publice ucrainene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe