Putin călătoreşte la Berlin pentru a discuta despre criza ucraineană

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni miercuri la Berlin cu lideri din Rusia, Ucraina şi Franţa pentru a discuta despre conflictul din Ucraina. Summitul vizează implementarea acordurilor de pace de la Minsk.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Kremlinul a confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin va participa miercuri la un summit în Berlin la invitaţia cancelarului german Angela Merkel. Întâlnirea urmăreşte să proiecteze următorii paşi in procesul de soluţionare a crizei în estul Ucrainei, conform purtătorului de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert.

Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina speră să “evalueze punerea în aplicare” a acordurilor de la Minsk privind pacea din Ucraina. Moscova şi Kievul au fost de acord cu un plan de pace intermediat de Germania şi Franţa în februarie 2015, dar până acum acesta a eşuat să pună capăt în întregime violenţelor din estul Ucrainei. În special Rusia nu a manifestat un angajament deplin faţă de procesul de pace.

Germania deţine în prezent preşedinţia rotativă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează situaţia din estul Ucrainei. Ultima întâlnire OSCE pe acest subiect a avut loc în urmă cu 12 luni în Paris. Oficialii s-au chinuit de atunci să aducă la un punct comun taberele opozante.

Este pentru prima dată de la începerea crizei ucrainene în martie 2014, când Putin va vizita Germania. Relaţiile dintre Moscova şi Berlin s-au deteriorat după ce UE a aplicat împotriva ruşilor mai multe seturi de sancţiuni comerciale după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Rusia continuă să susţină o rebeliune separatistă pro-rusă în estul Ucrainei, care s-a soldat până acum cu aproape 10.000 de morţi, inclusiv toţi pasagerii şi membrii echipajului zborului malaezian MH17, care a fost doborât în aprilie 2014 deasupra teritoriului controlat la acea vreme de rebeli. Conform unor rapoarte, negate de Moscova, avionul a fost doborât cu un lansator de rachete Buk de producţie rusească care, aparent, ar fi fost adus din Rusia şi returnat acesteia după atac.

În plus, Moscova a negat acuzaţiile că a trimis soldaţi şi armament în Ucraina pentru a susţine separatiştii şi a alimenta conflictul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe