Putin II: Primele rezultate

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
22.03.2013

Valul de proteste al anilor 2011-2012 s-a redus treptat în Rusia, însă aceasta nu înseamnă că regimul Putin II va fi unul îndelungat şi liniştit, prognozează revista bilunară Le Courrier de Russie, publicată la Moscova în limbile rusă şi franceză. În opinia publicaţiei menţionate, niciuna dintre problemele care a obligat sutele de mii de cetăţeni ruşi să iasă în stradă nu a fost soluţionată.

Campania anticorupţie demarată de Vladimir Putin toamna trecută şi care a dus la numeroase arestări în rândul înalţilor funcţionari, nu i-a adăugat preşedintelui rus niciun dram de popularitate în plus. Mizând pe forţele cele mai conservatoare din societatea rusă, Putin a făcut o alegere raţională în sens electoral, însă puţin probabil corectă din punct de vedere politic, o alegere care amplifică şi mai mult schisma în loc să unească societatea rusă, constată publicaţia.

În 'problema naţională', Kremlinul mizează pe activişti locali şi pe reprezentanţii religiilor tradiţionale, în loc să contribuie la formarea conştiinţei civice laice, subliniază revista.

În plan economic, actuala creştere de 3-4% este insuficientă pentru a recupera rămânerea în urmă a Rusiei faţă de Europa. În cadrul puterii înseşi continuă disputele dintre conservatori şi adepţii investiţiilor, dispute care readuc în prim plan discuţii mai degrabă politice, cu privire la faptul că pentru perfecţionarea cheltuielilor de stat sunt necesare instituţii mai puternice şi mai transparente, de fapt o nouă schemă de funcţionare a puterii.

De asemenea, o dată cu revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, retorica antiamericană a izbucnit cu forţe noi în Rusia, iar Occidentul este tot mai rar dat drept exemplu de model economic sau în ceea ce priveşte valorile.

La începutul celui de-al treilea mandat prezidenţial al lui Putin, diplomaţia rusă se construieşte pe câteva principii structurale: apărarea suveranităţii naţionale, convingerea că la baza ordinii mondiale de află un raport de forţe, pragmatismul şi prioritatea acordată factorilor economici, 'regionalizarea' influenţei Rusiei, ale cărei interese de concentrează tot mai mult pe republicile din fosta Uniune Sovietică, precizează Le Courrier de Russie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor