Putin ordonă trupelor să intre în stare de alertă maximă

Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina.
Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina. (youtube.)

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat forţelor armate din centrul Rusiei să intre în „stare de alertă maximă”. Insurgenţii din estul Ucrainei au încălcat armistiţiul unilateral acordat vineri de Kiev.

„Conform ordinului (lui Putin), începând de la ora 11.00, ora Moscovei (10.00, ora României), trupele din cadrul Districtului Militar Central şi formaţiunile şi unităţile militare care se află pe acest teritoriu au fost plasate în stare de alertă maximă”, a anunţat sâmbătă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Forţele armate ruse mobilizate „vor începe exerciţii militare neprogramate în perioada 21-28 iune la comanda lui Vladimir Putin”, a adăugat Şoigu. Potrivit şefului Statului Major al armatei ruse Valeri Gherasimov, au fost mobilizaţi 65.000 de soldaţi, 180 de aparate de zbor, 60 de elicoptere şi aproximativ 5.500 de unităţi de echipament militar.

Vineri, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat unilateral încetarea focului pentru o perioadă de şapte zile, oferind insurgenţilor posibilitatea să depună armele. Poroşenko a propus un plan de pace în 14 puncte menit să pună capăt conflictului armat cu trupele paralmilitare ruse din provinciile Doneţk şi Lugansk.

Totuşi, la nici o zi după anunţarea armistiţiului, grănicerii ucraineni au anunţat că au fost atacaţi de trupele paramilitare afiliate Kremlinului din regiunea Doneţk. Liderul autoproclamatei republici populare Lugansk, Valeri Bolotov, a respins vineri seara condiţiile preşedintelui Poroşenko, afirmând că rebelii vor depune armele numai dacă trupele guvernamentale se vor retrage.

Kremlinul a afirmat că va studia cu atenţie planul de pace propus de preşedintele ucrainean, dar a menţionat că în iniţiativa lui Poroşenko "lipseşte deocamdată un element major, respectiv propunerea de a începe negocierile".

Rusia pregătită să trimită întăriri

Purtătorul de cuvânt al departamentului de Stat american Jennifer Psaki a anunţat vineri că mai multe tancuri ruse au fost pregătite în aceeaşi bază din care au plecat tancurile care au pătruns în Ucraina vinerea trecută. Pe lângă tancuri, Moscova a pregătit mai mult armament şi artilerie ce va fi trimis, cel mai probabil, rebelilor din Ucraina, a explicat Psaki.

„Avem informaţii că un număr suplimentar de tancuri au fost pregătite pentru a fi furnizate separatiştilor rusofoni din Ucraina. Avem de asemenea informaţii că armata rusă a masat piese de artilerie într-un amplasament din sud-vestul Rusiei, inclusiv un tip de piese de artilerie folosite de forţele ucrainene, dar care au fost retrase din dotarea armatei ruse”, a declarat Psaki.

Jennifer Psaki a precizat că Statele Unite au obţinut şi informaţii ce atestă că Rusia a desfăşurat trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, confirmând astfel declaraţia de joi a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a anunţat că cel puţin câteva mii de soldaţi ruşi au fost din nou dislocaţi la graniţa ruso-ucraineană.

Mai mult, trupele ruse de la graniţa cu Ucraina s-au mobilizat foarte aproape de frontiera ruso-ucraineană, stârnind îngrijorări cu privire la o posibilă invazie.

„Avem informaţii conform cărora Rusia şi-a readus forţele militare foarte aproape de graniţa cu Ucraina. Acesta este cea mai mică distanţă de teritoriul ucrainean la care au ajuns trupele ruse de la invazia din Crimeea”, a declarat Psaki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe