Putin promite să vândă mai mult petrol în yuani şi ruble

Platforma petrolieră.
Platforma petrolieră. (Chris Graythen / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri agenţiei de ştiri de stat Itar-Tass că ţara să nu va îngenunchea în faţa “dictaturii dolarului” pe pieţele mondiale de petrol.

“Ne îndepărtăm de dictatul pieţei conform căruia toate fluxurile comerciale de petrol trebuie să fie denominate în dolari americani”, a spus Putin.

Rusia a semnat recent un număr de acorduri cu China după o vizită oficială la Moscova din partea liderului chinez Xi Jinping. Cele două ţări îşi intensifică şi schimburile în domeniul financiar pentru a crea operaţiuni financiare atât în ruble cât şi yuani.

Astfel, companiile ruseşti au început deja să întoarcă spatele dolarului în relaţiile comerciale cu partenerii din Asia. Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, aşteaptă o primă plată în yuani chinezeşti în contul unor cantităţi semnificative de ţiţei livrate Chinei.

Rusia a încercat din greu să atragă chinezii de partea sa, punând accentul pe rezervele sale de petrol şi gaze naturale. Cea mai mare piaţă pentru gaze şi petrol a Rusiei este Europa, dar Uniunea Europeană încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare şi să se rupă de dependenţa de energia din Rusia.

Peste 15% din gazul livrat în UE provine din Rusia, care a luat în considerare faptul că Europa se va întoarce într-o zi spre gazul american, chiar dacă vor fi necesari câţiva ani înainte ca Europa să dispună de infrastructura necesară importării de gaz natural lichefiat american.

În scopuri politice, pentru Putin ar putea fi atractivă ideea valorificării petrolului său în alte valute decât dolarul. Acest lucru arată că Rusia are alternative. Totuşi, China se află cu mult în urma altor pieţe mondiale, în ceea ce priveşte consumul de energie din Rusia.

Într-un discurs la summitul Cooperării Economice din Asia-Pacific, desfăşurat săptămâna trecută în Beijing, Putin a declarat că utilizarea rublei şi yuanului va duce la o slăbire a influenţei dolarului pe piaţa globală a energiei. Aceste afirmaţii au mai fost circulate şi înainte, ca de exemplu atunci când Iranul a declarat că va începe să îşi comercializeze petrolul în moneda euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie