Putin promite sprijin Cubei în explorările petroliere maritime

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP / Getty Images)

În debutul turneului său de şase zile în America Latină, preşedintele rus Vladimir Putin s-a angajat să ajute la revitalizarea explorărilor petroliere maritime ale Cubei, în măsura în care Rusia intenţionează să-şi reafirme influenţa asupra insulei cu regim comunist.

Putin a fost însoţit în vizita la Havana de apropiatul său, şeful companiei petroliere de stat Rosneft, Igor Sechin, cu scopul de a încheia un acord de explorări petroliere în largul coastei nordice cubaneze.

Putin a promis să reinvestească 3,5 miliarde de dolari din datoria cubaneză în proiecte de dezvoltare ale insulei, ca parte dintr-o înţelegere în cadrul căreia Rusia va anula 90% din datoria Cubei, de aproximativ 32 miliarde USD, provenită în mare parte din împrumuturile acordate de Uniunea Sovietică statului comunist prieten.

Ambele proiecte aduc mult doritele investiţii străine în Cuba şi reprezintă un act de sfidare împotriva Statelor Unite, care menţine un embargo economic vechi 52 de ani ce blochează multe companii occidentale să investească în Cuba.

„Vom oferi susţinere prietenilor cubanezi pentru a depăşi blocada ilegală a Cubei”, a afirmat, vineri, Putin.

Călătoria lui Putin în curtea din spate a Statelor Unite vine într-un moment în care Rusia este ţinută sub presiune de Vest. Occidentul încearcă să restrângă atacul forţelor pro-Rusia în estul Ucrainei, îndemnând Moscova să participe la negocierile de pace.

Sechin este unul din directorii sancţionaţi economic de Statele Unite în urma crizei din Ucraina. Washington-ul a sancţionat mai mulţi membri din cercul interior al lui Putin. Sechin este unul din cei mai influenţi oameni din Rusia.

La prima sa vizită în Cuba, aliatul din timpul Războiului Rece al fostei Uniuni Sovietice aflat la numai 145 de kilometri distanţă de Statele Unite, Putin s-a întâlnit cu fostul preşedinte Fidel Casto şi cu actualul preşedinte Raul Castro înainte să primească Medalia lui José Marti, cea mai înaltă decoraţie din Cuba.

Fidel Castro, în vârstă de 87 de ani, a cedat conducerea ţării în favoarea fratelui său în 2008, după 49 de ani la putere, din motive de sănătate. Timp de o oră, Casto şi Putin au discutat afaceri internaţionale, economia globală şi relaţiile ruso-cubaneze, a anunţat Kremlinul.

Orice descoperire a unui zăcământ petrolier major ar îmbunătăţii radical traiectoria economică a Cubei.

Cuba produce aproximativ 55.000 de barili pe zi prin sondele de explorare maritime învechite şi importă aproximativ 110.000 de barili pe zi în condiţii favorabile de la aliatul socialist, Venezuela.

După ce sondele petroliere ale mai multor companii străine au secat, compania petrolieră rusă Zarubezhneft a început să foreze în zona Boca de Jaruco a Cubei. Acel proiect a fost suspendat. Zarubezhneft a ajutat Cuba să extragă petrol şi din sondele maritime existente.

Un consilier al lui Putin din Moscova a declarat, marţi, că Zarubezhneft va semna un nou acord în Cuba alături de Rosneft, dar în final numai Rosneft a participat la negocieri.

„Dezvoltarea noilor sonde pe platforma maritimă a Cubei este (ceva de aşteptat) în viitorul foarte apropiat”, a declarat Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe