Qatarul contestă concluziile summitului regional privind Iranul

Ministrul de externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.
Ministrul de externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. (Karim Jaafar/AFP/Getty Images)

Qatarul a decis să respingă concluziile summitului de urgenţă pe tema amplificării tensiunilor regionale cu Iranul, ce a avut loc în Arabia Saudită, potrivit RFE/RL.

Arabia Saudită a găzduit reuniunea în weekend în oraşul Mecca, în cadrul căreia regele saudit Salman a acuzat Teheranul că desfăşoară “acţiuni teroriste” ce ameninţă aprovizionare cu energie la nivel global.

Riadul a învinuit Teheranul pentru presupusa sabotare a unor petroliere în largul coastei Emiratelor Arabe Unite şi pentru că a ordonat un atac cu dronă asupra unui gazoduct saudit, efectuat de către rebelii Houthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran. Iranienii au negat acuzaţiile.

“Declaraţiile au condamnat Iranul dar nu au prezentat o politică moderată de comunicare cu Teheranul”, a susţinut duminică ministrul de Externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, într-un interviu acordat pentru Al-Jazeera.

El a mai precizat că summitul “a adoptat politica Washingtonului faţă de Iran şi nu o politică ce ia în considerare regiunea”.

Consilierul Casei Albe pentru securitate naţională John Bolton a avertizat Iranul că orice atac asupra intereselor sau aliaţilor Statelor Unite în Golful Persic va atrage un “răspuns foarte puternic” din partea Washingtonului.

Bolton a adăugat că presupuse dovezi privind faptul că Iranul a fost în spatele atacurilor asupra petrolierelor ar putea fi prezentate în aceste zile în Consiliul de Securitate al ONU.

Un comunicat emis după summit a susţinut că orice cooperare cu Teheranul ar trebui să se bazeze pe “neinterferenţa cu alte ţări” şi pe dreptul Arabiei Saudite şi a Emiratelor Arabe Unite de a-şi apăra interesele.

Summitul a marcat prima vizită efectuată în Regat de către un oficial al Qatarului de când Egiptul, Bahrainul, Emiratele şi Arabia Saudită au impus un embargou economic împotriva Qatarului în iunie 2017.

Irakul, care are bune relaţii cu Iranul şi SUA, a contestat la rândul său concluziile summitului.

Qatarul şi-a îmbunătăţit legăturile cu Iranul pentru a-şi relaxa izolarea economică, făcând importuri cheie din Iran şi redirecţionând multe zboruri ale companiei aeriene Qatar Airways deasupra Republicii Islamice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe