Summitul OCI: Regele Salman acuză Iranul de susţinere a miliţiilor teroriste

Regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud
Regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud (Bandar Aldandani/AFP/Getty Images)

Într-unul dintre cele mai dure atacuri verbale ale sale împotriva Iranului de până acum, regele saudit Salman a acuzat Teheranul că susţine „miliţii teroriste” care reprezintă o ameninţare pentru transporturile internaţionale de petrol şi pentru securitatea regională, potrivit RFE/RL.

Regele, luând cuvântul sâmbătă la un summit al Organizaţiei pentru Cooperarea Islamică (OCI) în oraşul Mecca, a descris un atac recent asupra unor petroliere în largul coastei Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi un atac cu o dronă înarmată asupra unor structuri petroliere saudite ca fiind „atacuri teroriste”.

„Confirmăm că aceste acte teroriste subversive nu sunt îndreptate doar împotriva Regatului şi a regiunii Golfului [Persic], ci şi împotriva securităţii navigaţiei şi a livrării de energie către restul lumii”, a declarat regele saudit la summit.

El a precizat că atacul cu dronă asupra unei conducte petroliere a fost desfăşurat de rebelii Houthi din Yemen, pe care i-a descris ca o „miliţie teroristă susţinută de Iran”.

Arabia Saudită, care este susţinută de SUA, este un rival al Iranului majoritar şiit şi concurează pentru influenţa din regiune.

În ultimele săptămâni, tensiunile s-au amplificat în Strâmtoarea Ormuz şi în jurul acesteia, o rută cheie pentru transporturile maritime de petrol aflată la gura Golfului Persic şi pe care Iranul a ameninţat că o va bloca dacă SUA sau alte state vor interfera cu propriile sale exporturi de petrol.

La începutul acestei luni, Washingtonul a anunţat trimiterea în Golf a unui grup de luptă condus de un portavion, a câteva bombardiere şi a unei baterii de rachete Patriot pentru a contracara ceea ce oficiali americani au numit a fi „indicaţii clare” ale unor ameninţări venite din partea Iranului la adresa intereselor SUA sau ale aliaţilor săi din regiune.

Iranul, care a avut un reprezentat la summitul islamic, a negat orice implicare în recentele atacuri menţionate de regele saudit Salman.

„Arabia Saudită a folosit sfânta lună a Ramadanului şi oraşul sfânt Mecca pentru câştiguri politice, cu scopul de a lansa acuzaţii nefondate împotriva Iranului”, a susţinut purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, într-un interviu acordat agenţiei iraniene de ştiri ISNA.

Joi, regele Salman a declarat, la o întrunire de urgenţă a liderilor arabi în Mecca, faptul că comunitatea internaţională trebuie să folosească „toate mijloacele pentru a împiedica regimul iranian să se amestece în problemele interne ale altor ţări”.

Regele a mai acuzat Iranul că „adăposteşte entităţi teroriste globale şi regionale şi ameninţă rutele maritime internaţionale”.

Arabia Saudită a solicitat organizarea summitului de urgenţă pentru a ajuta la planificarea unei poziţii unitare a naţiunilor musulmane şi arabe împotriva Iranului.

Irakul, care are legături strânse atât cu Iran cât şi cu SUA, s-a opus poziţiei dure adoptate împotriva Teheranului, precizând că securitatea şi stabilitatea Iranului este „în interesul statelor musulmane şi arabe”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe