R. Moldova a suspendat activitatea consulatelor din Milano şi Padova

Virusul Wuhan face valuri în Italia
Virusul Wuhan face valuri în Italia (ANDREAS SOLARO/AFP via Getty Images)

Ministerul de Externe de la Chişinău (MAEIE) a dispus, joi, suspendarea serviciilor consulare prestate la Consulatul General din Milano şi Padova, în perioada 5 martie - 15 martie, care ar putea fi prelungită în funcţie de recomandările autorităţilor italiene, întrucât numărul de contaminări cu virusul Covid-19 în regiunile Lombardia, Veneto şi Emilia Romagna a crescut iar autorităţile centrale ale Italiei au recomandat evitarea aglomeraţiilor.

Instituţia a precizat că limitarea activităţii şi a fluxului de persoane se impune ca o măsură de precauţie absolut necesară, în contextul în care secţiile consulare sunt vizitate zilnic, masiv, de către cetăţeni din toate regiunile Italiei, mai mult sau mai puţin afectate de situaţia epidemiologică.

Totodată, consulatele vor continua să activeze în regim extraordinar şi vor reacţiona doar la solicitările de maximă urgenţă sau cele cu caracter excepţional cu programare în prealabil la telefon pentru situaţiile privind întocmirea titlului de călătorie pentru plecare urgentă în Republica Moldova (justificată), accidente, decese, calamităţi naturale, furturi/pierderi de documente, demonstrată prin declaraţii la organele de poliţie, a mai anunţat într-un comunicat Ministerul de Externe moldovean.

MAEIE a ţinut să recomande cetăţenilor moldoveni care se află pe teritoriul Republicii Italiene să-şi păstreze calmul, să se informeze temeinic din surse oficiale cu privire la evoluţia epidemiologică şi măsurile instituite de autorităţile italiene şi respectarea acestora cu stricteţe.

Italia a raportat joi 41 de noi decese cauzate de virusul Wuhan, ceea ce a ridicat numărul total de decese la 148, cel de-al doilea din afara Chinei.

Virusul a ajuns în toate cele 22 de regiuni din Italia şi a determinat Roma să ia măsuri fără precedent, inclusiv suspendarea activităţii tuturor şcolilor şi universităţilor şi prezentarea unui plan de salvare de 8,4 miliarde USD.

Parlamentul European şi-a mutat în mod excepţional sesiunea planificată la Strasbourg, Franţa, săptămâna viitoare, la Bruxelles, din cauza îngrijorărilor cu privire la riscul pe care îl pune virusul Wuhan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe