PAS: PSRM fraudează scrutinul din circumscripţia Hînceşti prin cumpărarea, mituirea şi manipularea alegătorilor

Pe lângă pomenile electorale, CEC a mai aprobat şi un exit-poll fiind clar că PSRM foloseşte întreg arsenalul pentru a câştiga campania la Hînceşti prin minciună şi fraudă, afirmă Olesea Stamate.
Sergiu Litvinenco şi Olesea Stamate
Sergiu Litvinenco şi Olesea Stamate (unpaspentru.md)

Fostul ministru al Justiţiei în cabinetul Sandu, candidata PAS pentru alegerile parlamentare noi în circumscripţia Hînceşti, Olesea Stamate susţine că unii concurenţi electorali îşi permit să fraudeze scrutinul prin cumpărarea, mituirea directă sau indirectă a alegătorilor. „Vedem că această cursă electorală nu este pe departe corectă.”

„Am văzut informaţii în presă privind aşa-numitele donaţii către alegători. Chiar să fie ele bilete de călătorii la tratament sanatorial care sunt oferite de către preşedintele Republicii Moldova.

Mă întreb: Care este mandatul preşedintelui şi al instituţiei prezidenţiale de a oferi bilete de tratament în cadrul unei vizite, în localităţile care se află într-o circumscripţie în plină campanie electorală?”, a declarat joi, candidata PAS într-o conferinţă de presă precizând că asemenea tehnici au fost observate în diverse localităţi.

Olesea Stamate a ţinut să atenţioneze că pe lângă pomenile electorale, a mai fost aprobat de către CEC şi un exit-poll fiind clar că Partidul Socialiştilor foloseşte întreg arsenalul pentru a câştiga campania la Hînceşti, „dar prin minciună şi fraudă”.

În opinia fostului ministru al Justiţiei, menirea sondajului este de a manipula opinia alegătorilor, pentru a-i induce în eroare. „Noi venim cu un îndemn către cetăţenii din circumscripţia 38: Când mergeţi la vot să nu participaţi la exit-poll, nu vă lăsaţi manipulaţi de acele date care vor fi prezentate de sondaj.”

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a notat în cadrul conferinţei că manipularea prin exit-pool s-ar putea face: În primul caz, PSRM va avea rezultatele preliminare în jurul orei 16.00. Ştiind aceste rezultate şi având vreo 500-600 votanţi ”fideli” care vor vota aşa cum le va spune PSRM, socialiştii vor îndemna în orele următoare să voteze pe oricine care este cel mai bine poziţionat în raport cu Olesea Stamate.

„Dacă, de exemplu, rezultatele vor arăta că exponentul PD este aproape de Olesea Stamate, iar candidatul PSRM are un rezultat mai prost, atunci cele 500-600 de voturi se vor duce către candidatul PD-ului. Totul se face doar pentru a creşte şansele să câştige oricine în afară de Olesea Stamate”, a adăugat parlamentarul.

Al doilea model de manipulare, potrivit lui Litvinenco, ar putea fi prin”scurgerea către presă” a rezultatelor preliminare în jurul orelor 16-17.00. ”Rezultatele” date desigur că vor micşora procentul Olesei Stamate, astfel încât să se transmită mesajul că aceasta nu ar avea şanse şi oamenii să nu iasă la vot sau să voteze cu altcineva care ”ar avea şanse”.

Alegerile parlamentare noi în circumscripţia Hînceşti vor avea loc la 16 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe