R. Moldova se bazează pe România în cazul în care Putin taie gazul

(STR / AFP / Getty Images)

Ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, a declarat în cadrul unui interviu pentru postul de radio Europa Liberă, că în cazul în care preşedintele rus Vladimir Putin va decide sistarea tranzitului de gaze naturale prin Ucraina, ţara sa mizează pe sprijinul Uniunii Europene şi în principal al României.

Întrebat ce va face R. Moldova dacă se va ajunge la situaţia despre care vorbea Putin într-o scrisoare adresată mai multor state europene referitoare la blocare a tranzitului de gaze naturale prin Ucraina, vicepremierul moldav a replicat: „Sperăm ca lucrurile nu vor merge atât de departe, dar, dacă se va ajunge la oprirea gazelor, sperăm ca partenerii din cadrul UE ne vor ajuta”.

Ministrului a precizat că Republica Moldova ar putea primi gaze din România, sau din zăcăminte de pe teritoriul Ucrainei.

„Noi nu avem rezerve. Furnizările alternative pentru Ucraina, avem înţelegere cu ei, vor fi valabile şi pentru noi. Din punct de vedere tehnic noi putem prelua sau ne putem conecta prin infrastructura tehnică existentă de a prelua gaze naturale din Ucraina, altele decât cele furnizate de Federaţia Rusă. Se dezvoltă foarte serios proiectele de a prelua regim revers din ţările europene. Noi suntem conectaţi la toate acestea, nu doar la nivel de discuţii, ci şi la soluţii tehnice.

Între timp încercăm să ne consolidăm şi rezervele pe care le avem de surse energetice alternative. Vorba aceea, mizăm să fie pace, dar ne pregătim pentru cele mai proaste scenarii. Acum nu văd că am fi expuşi cumva pericolului. Sigur că va fi o problemă pentru toată regiunea. Şi asta mă face să cred că atât timp cât nu suntem unicii în această situaţie vor interveni şi europenii, şi ţări mai bogate şi mai importante decât noi ca să nu se ajungă acolo. şi nu cred că se va ajunge acolo”, a explicat acesta.

Comentând declaraţiile ministerului molodvean al Economiei, jurnalistul Mircea Marian a precizat: „Păi, de câte ori a promis Victor Viorel Ponta că termină conducta de gaze Iaşi-Ungheni? Eu m-am plictisit să mai număr. Oricum, nu se mai aude nimic despre finalizarea conductei, deci cum să-i ajutăm dacă taie Rusia gazele? Încep să ma gândesc dacă asta se întâmplă din cauza incompetenţei guvernului Ponta sau...”