R. Moldova va primi un grant de la Banca Mondială pentru interconectarea energetică cu România

Banca Mondială
Banca Mondială (gov.md)

Republica Moldova va beneficia de un grant de circa 410 mii dolari SUA din partea Băncii Mondiale pentru interconexiunea sistemului energetic naţional cu cel al României.

Comisia politică externă şi integrare europeană a Legislativului a aprobat, în şedinţa de miercuri, 10 octombrie, avizul consultativ pentru iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului de Grant cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare/Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare.

Potrivit Parlamentului moldovean, grantul va fi oferit ţării în vederea realizării Proiectului "Piaţa energetică transparentă" şi este destinat pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului de interconectare electrică.

Proiectul "Piaţa energetică transparentă" urmează să contribuie la îmbunătăţirea eficienţei şi securităţii aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor din R. Moldova, crearea unei pieţe de energie electrică transparentă şi competitivă, precum şi integrarea ei cu piaţa regională de energie electrică a UE.