Râcă între Relu Fenechiu şi Liviu Dragnea pentru bani

Relu Fenechiu
Relu Fenechiu (Epoch Times România)

Fostul Ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu şi actualul Vicepremier, Liviu Dragnea, se ceartă pe banii de la buget.

Relu, care s-a lăudat deja în urbea dânsului, Iaşi, că premierul Ponta i-a promis bani pentru finalizarea construcţiilor Aeroportului Iaşi, a venit la Bucureşti pentru a îşi susţine două amendamente la legea bugetului prin care cere bani pentru autostrada Iaşi - Târgu Mureş şi pentru aeroportul Iaşi. Relu Fenechiu vrea în jur de 20 de milioane pentru aceste proiecte şi, cum nu se poate întoarce acasă cu mâna goală, a considerat oportun să-i ceară lui Liviu Dragnea sprijin pentru a obţine aceşti bani.

Ministerul lui Liviu Dragnea este unul dintre puţinele favorizate de noul buget. Premierul Ponta i-a alocat mâinii sale drepte un plus de 1,2 miliarde de lei la bugetul pe anul următor, dintre care 500 de milioane pentru proiecte de infrastructură de nivel judeţean. În plus, ministerul lui Drangea mai beneficiază şi de 3 miliarde de euro bani europeni în 2013 la care vor mai veni alte câteva miliarde de anul viitor.

Cum USL-ul a promis încă din campania electorală că va finaliza Aeroportul din Iaşi şi va face autostradă nouă pentru aleşii săi, Fenechiu se simte perfect îndreptăţit să ceară banii pe care îi aşteaptă... de ani şi ani.

„Am îmbătrânit în Parlament de când susţin ce susţin şi azi. Nu rezista pista să se aterizeze de atâtea ori pe zi, este o cerere de trafic prea mare şi nu pot ateriza avioanele pentru că nu avem o pistă care să reziste fără restricţii. Sper să nu procedaţi ca celelalte instanţe şi să găsiţi probleme de procedură, să spuneţi că nu am identificat corect sursa de finanţare sau ceva, că e cea mai serioasă sursă de finanţare. Vă rog să susţineţi aceste amendamente”, s-a plâns fostul ministru al Transporturilor, citat de pesurse.ro

În replică, Vicepremierul Dragnea i-a răspuns că el personal nu poate susţine decât moral aceste amendamente ironizându-şi fostul coleg de guvernare că nu a alocat el însuşi aceşti bani Iaşiului pe vremea când era Ministru de Transporturi şi avea posibilitatea să gestioneze propriul buget.

„Să susţin moral acest amendament, pentru că nu are legătură cu bugetul pe care îl gestionez!”, a spus Dragnea.

Evident, vicepremierul i-a subliniat faptul că sursa de finanţare pentru acest amendament nu este clară, exact lucrul pe care Fenchiu îl rugase pe Dragnea să nu îl invoce pentru a respinge cererile lui.

„Nu-mi este clară sursa de finanţare şi nu sunt instanţă.(...) Nu îmi dau seama de mecanismul financiar pe care l-aţi gândit. Nu confundaţi dorinţa cu putinţa”, i-a cerut Dragnea lui Fenechiu care a continuat totuşi să insiste că dacă "există voinţă politică", se găsesc şi bani.

Context

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că va întoarce la Parlament proiectul bugetului pe 2014, criticând introducerea accizei pe carburanţi şi faptul că Ministerului lui Dragnea, posesor al unui dosar penal pentru fraudarea referendumului din 2012, i-au fost alocaţi foarte mulţi bani pentru a finanţa proiecte regionale care sunt deja finanţate cu bani europeni. Băsescu şi-a exprimat termerile că bugetul este astfel construit încât să finanţeze din buzunarul contribuabilului campaniile electorale USL pentru prezidenţiale şi europarlamentare ce vor avea loc în anul viitor.

Tot în contextul viitoarelor alegeri, la Iaşi, Relu Fenechiu (liderul PNL Iaşi) şi primarul Gheorghe Nichita (PSD) se bat amândoi cu pumnul în piept că au reuşit să obţină sprijinul Guvernului pentru trei mari proiecte ale Iaşiului: Autostrada, Aeroportul şi Spitalul Regional de Urgenţă, informează ziaruldeiasi.ro

Dacă nu se va întâmpla aceasta, înseamnă că vocea celor doi lideri ai USL Iaşi nu contează la Bucureşti, opinau ziariştii ieşeni.