Rădăcina de turmeric repară creierul şi reduce inflamaţiile

Consumat frecvent în alimentaţie - fie în smoothie-ul preferat, fie într-un curry indian sau o supă de legume - turmericul are beneficii uimitoare asupra sănătăţii, din cap până în picioare.
Băutură tradiţională indiană: turmeric lapte de aur
Băutură tradiţională indiană: turmeric lapte de aur (Image by azerbaijan_stockers on Freepik)

Regenerarea creierului a fost mult timp considerată o performanţă imposibil de realizat, însă o cercetare interesantă dezvăluie acum modul în care un simplu condiment ar putea contribui la stimularea reparării creierului deteriorat, pin intermediul celulelor stem.

Turmericul este, fără îndoială, unul dintre cele mai versatile condimente vindecătoare din lume, dacă nu chiar cel mai versatil, cu peste 800 de beneficii pentru sănătate, confirmate experimental, şi cu o istorie străveche plină de o profundă veneraţie pentru puterea sa aparent plină de compasiune de a atenua suferinţa umană. De asemenea, ar putea reprezenta cea mai mare ameninţare existenţială pentru industria farmaceutică, având în vedere că analize ştiinţifice preliminare semnalează că turmericul este cel puţin la fel de eficient ca 14 medicamente, şi cu mult mai sigur în ceea ce priveşte riscul toxicologic.

Acestea fiind spuse, cea mai mare parte a cercetărilor asupra turmericului efectuate în ultimul deceniu s-au concentrat pe unul dintre sutele sale de fitocompuşi şi anume, principalul polifenol din turmeric, cunoscut sub numele de curcumină, care conferă condimentului nuanţa sa aurie. Această concentrare pe curcumină a dus la dezvoltarea unor produse foarte bune, cum ar fi concentratul de curcumină asociat cu fosfolipide (de exemplu, Meriva, BCM-95), care ajută foarte mult la creşterea absorbţiei şi a bioactivităţii curcuminei. Dar izolatele de curcumină sunt capabile să confere doar o parte din puterea terapeutică a turmericului - şi aici se află limitarea şi orgoliul modelului dominant, în care accentul se pune pe izolarea presupusului ingredient principal.

Într-adevăr, a devenit tipic în cadrul aşa-numitei industrii nutriţionale să imite modelul farmaceutic, care se concentrează pe identificarea unui anumit arbore "monochimic" în imensa complexitate reprezentată de fiecare agent botanic, străduindu-se să standardizeze livrarea fiecărui presupus "ingredient activ" cu fiecare porţie, ca şi cum ar fi un medicament farmaceutic. Aceste procese de extracţie şi izolare generează, de asemenea, formule brevetate, care sunt ceea ce producătorii doresc pentru a-şi diferenţia produsul de toate celelalte şi, prin urmare, pentru a capta o parte mai mare din cota de piaţă, o afirmaţie despre calităţile produsului care serveşte producătorului şi nu consumatorului/pacientului.

Adevărul este că nu există un ingredient singular în alimente şi ierburi, responsabil pentru reproducerea puterii de vindecare a întregii plante. În majoritatea plantelor sau alimentelor vindecătoare, există de fapt sute de compuşi orchestraţi de "mâna invizibilă" inteligentă a divinităţii sau a "naturii", sau cum doriţi să o numiţi, şi care nu pot fi niciodată reduse la activitatea unui fitocompus sau a unei substanţe chimice singulare cuantificabile.

Dincolo de curcumină

Nu cu mult timp în urmă, un studiu extrem de convingător publicat în revista Stem Cell Research & Therapy a oferit un sprijin suplimentar pentru conceptul că doar curcumina nu este suficientă pentru a explica puterea de vindecare a turmericului ca plantă întreagă. Studiul a constatat că o componentă puţin cunoscută, solubilă în grăsimi din turmeric - ar-tumerona - poate fi "un candidat promiţător pentru a sprijini regenerarea în cazul bolilor neurologice".

Intitulat "Aromatic-turmerona induce proliferarea celulelor stem neuronale în vitro şi în vivo", cercetătorii germani au evaluat efectele acestui compus derivat din turmeric asupra celulelor stem neuronale (NSC) - subgrupul de celule cerebrale capabile de auto-reînnoire continuă necesară pentru repararea creierului.

Studiul a constatat că atunci când celulele cerebrale au fost expuse la ar-tumeronă, numărul celulelor stem neuronale a crescut prin proliferare sporită. Mai mult, aceste celule stem neuronale nou formate au crescut, de asemenea, numărul de celule neuronale complet diferenţiate, ceea ce indică faptul că are loc un efect de vindecare. Acest efect a fost observat, de asemenea, într-un model animal viu, arătând că şobolanii cărora li s-a injectat ar-tumeronă în creier au înregistrat creşteri ale proliferării celulelor stem neuronale şi crearea de celule cerebrale sănătoase nou formate.

Cum să profitaţi la maximum de beneficiile turmericului

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le adresăm este următoarea: "care este cel mai bun tip de turmeric sau curcumină pe care să îl folosim"? Evident, având în vedere cercetările menţionate mai sus, întreaga plantă va purta o gamă mai largă de compuşi terapeutici decât curcumina singură. Şi totuşi, cei mai mulţi au fost puternic deprinşi să se concentreze în întregime pe întrebarea "cât de mult", alegând să identifice greutatea moleculară (adică câte miligrame într-o porţie) a unui anumit compus ca fiind mai importantă decât dimensiunile calitative (de exemplu, dacă este organic, dacă este livrat în contextul său natural ca aliment sau ca plantă întreagă, etc.) care reflectă tipul de informaţii nutrigenomice pe care le conţine substanţa şi, prin urmare, "inteligenţa" pe care o încorporează.

Şi, într-adevăr, nu există un răspuns generic la o întrebare generică despre cel mai bun mod de a consuma turmeric/curcumină. Întrebarea vine întotdeauna de la un individ cu o nevoie particulară şi, astfel, recomandările trebuie să fie bio-individualizate.

De exemplu, dacă aveţi inflamaţie sau polipi la nivelul colonului şi încercaţi să utilizaţi turmericul pentru a reduce inflamaţia sau pentru a reduce creşterile precanceroase, atunci este mai bine să folosiţi întreaga plantă decât o formă foarte biodisponibilă de curcumină sub formă de capsule (de exemplu, Meriva), care va fi probabil absorbită de intestinul subţire şi va trece în principal prin ficat, fără a ajunge în cantităţi adecvate în intestinul gros. Aşadar, în cazul acestei persoane, administrarea unei linguriţe de turmeric relativ greu de absorbit poate avea ca rezultat vopsirea suprafeţelor bolnave ale lumenului intestinal sau al colonului acelei persoane tocmai cu acea formă necesară pentru a inversa boala.

Dar ce se întâmplă dacă aveţi o persoană care doreşte să experimenteze un efect sistemic, să zicem, pentru artrită sau pentru cancerul cerebral? În aceste cazuri, obţinerea compuşilor de turmeric, cum ar fi curcumina, prin bariera de glucuronidare din ficat cu o combinaţie legată de fosfolipide sau de piper negru (piperină) ar putea fi ideală. Există cu siguranţă un anumit domeniu pentru modelul "nutraceutic" atunci când este aplicat în mod corespunzător, în special atunci când este furnizat ca adjuvant al modelului farmaceutic în interiorul unui cadru medical integrativ.

În cele din urmă, scopul nu este să aşteptaţi să aveţi o problemă de sănătate atât de gravă încât să trebuiască să vă forţaţi să luaţi o "doză eroică" de orice plantă sau extract alimentar. Mai bine este să folosiţi cantităţi mici, în doze culinare, în combinaţie cu ingrediente care sinergizează pe o bază fizico-chimică/informaţională şi senzorială (producând şi importanta vitamină P [plăcerea]!). De fapt, recent am prezentat un studiu care a arătat că dozele culinare de rozmarin au contribuit la îmbunătăţirea memoriei, în timp ce dozele "eroice" mai mari o afectau!

Acesta este motivul pentru care explorarea utilizării turmericului în preparate cu curry sau prin adăugarea unui vârf de cuţit într-un smoothie poate fi o abordare ideală de suplimentare zilnică, în comparaţie cu administrarea de capsule, ale căror caracteristici îndoielnic de "naturale" şi excipienţi se pot adăuga pentru a provoca un anumit stres asupra ficatului pe care încercaţi să îl protejaţi cu aceste intervenţii naturale. Amintiţi-vă doar de faptul că întotdeauna calitatea este esenţială şi că mai puţin poate fi mai mult!

Republicat de pe GreenMedInfo.com