Radu F. Alexandru despre puci: un cost uriaş pentru România, fiecare cetăţean îl va resimţi

Radu F. Alexandru
Radu F. Alexandru (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Reporter ETR: Dle Radu F. Alexandru, vă rugăm să comentaţi despre evenimentele din ultimele zile declanşate în Parlament, precum şi reacţiile internaţionale care au urmat.

Radu F. Alexandru: În aceeaşi zi patru ambasade, patru state, SUA Marea Britanie, Olanda şi Germania, s-au simţit datoare să iasă imediat – a doua zi – cu declaraţii publice în care îşi exprimau la modul cel mai ferm, cel mai categoric, îngrijorarea şi respingerea faţă de cele întâmplate.

Anul trecut, când o lume întreagă, internă şi internaţională, vorbea despre o tentativă de lovitură de stat au, fost voci din partea puterii - nu puţine, un cor! - care spuneau că nu este decât rezultatul intoxicării, al manipulării forţelor “băsiste” într-o lume dezinformată, într-o lume care nu cunoaşte realitatea universului românesc. Fireşte că era o inepţie. Numai nişte oameni ori profund necinstiţi, ori - la fel de grav - proşti – îşi pot închipui că aceste ţări pot fi manipulate în necunoaştere de cauză, a situaţiei dintr-o ţară sau alta. Acum, după 24 de ore, ele au făcut aceste declaraţii iar azi reprezentanţii acestor Ambasade au venit la Comisia Juridică, nu atât să primească explicaţii, cât să spună punctul de vedere.

Suntem într-o situaţie mai gravă decât anul trecut, pentru că anul trecut putem să ne imaginăm că actuala putere, în cinismul şi minciuna în care funcţionează, nu putea să anticipeze viteza de reacţie şi fermitatea cu care tot ce înseamnă comunitate internaţională, tipică statului de drept şi democraţiei, va reacţiona. Cred că se gândeau “poate trece, poate nu acum, poate nu imediat”.

[Atunci, n.r.] a reacţionat imediat această comunitate prin vocea Comisiei de la Veneţia. Am participat la întâlnire, la final sintagma pe care au folosit-o a fost “suntem profund tulburaţi”. Ori după două semnale de o asemenea gravitate, neinterpretabile, actuala putere se dă din nou într-un spectacol grotesc. Ce este foarte grav nu că actuala putere se compromite - până la urmă de pe băncile opoziţiei aş putea să spun – bine ca se compromite!

Dar este un cost uriaş pentru România, pe care fiecare cetăţean îl va resimţi. Această atitudine nu face decât să ridice încă o cărămidă şi încă o cărămidă pe zidul care ne desparte (de Europa n.r.)

Să ne mai amintim că în urmă cu 72 de ore, Ponta, într-o abordare largă, spunea cât de mult am greşit şi cât de mult trebuie să reparăm în relaţia cu Rusia. Rusia nu trebuie ignorată, dar felul în care se leagă această declaraţie, cu primirea, de un servilism care ne amintea de vremurile apuse, a delegaţiei chineze, cu această sfidare, provocare faţă de democraţia europeană nord-atlantică - nu poate să implice decât un mesaj de o gravitate mare.

Dacă cetăţenii României nu vor înţelege iresponsabilitatea actualei puteri, vom plăti şi ne va trebui un timp imens să recuperăm o încredere atât de greu câştigată, pe care nu suntem în stare să o onorăm.