Titus Corlăţean se răţoieşte la ambasadorii care au criticat modificările Codului Penal

Forumul Anual al Strategiei pentru Regiunea Dunării. Palatul Parlamentului 28-29 octombrie 2013. În imagine, Titus Corlăţean
Forumul Anual al Strategiei pentru Regiunea Dunării. Palatul Parlamentului 28-29 octombrie 2013. În imagine, Titus Corlăţean (Epoch Times România)

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a criticat joi ambasadele occidentale pentru reacţiile publice dure la modificările aduse de Camera Deputaţilor Codului Penal.

Corlăţean le-a reproşat diplomaţilor străini că au vorbi cu presa în loc să se adreseze reprezentanţii ministerului atunci când s-au declarat îngrijoraţi că modificările la Codul Penal s-au făcut fără consultare publică.

"În mod evident, de la Ministerul Afacerilor Externe nu voi comenta votul instituţiei Parlamentului. În acelaşi timp însă, ca ministru al Afacerilor Externe eu am o aşteptare clară, firească, că atunci când există preocupări, semne de întrebare, nelinişti din partea unor ambasadori sau ambasade (...) să ne fie transmise direct la Ministerul de Externe, responsabililor din MAE şi mie personal ca ministru, şi nu să le aflăm prin intermediul presei. Este o practică pe care nu o înţeleg şi nu o agreez", a declarat şeful diplomaţiei, citat de Realitatea.net
Corlăţean s-a declarat nemulţumit de faptul că reprezentanţii ambasadelor au discutat cu presă, în loc să discute cu el, cu reprezentanţi ai MAE, şi cu reprezentanţii instituţiilor care se ocupă de problemele respective, mai degrabă decât ca ministerul să primească din presă vestea nemulţumirii lor.

Titus Corlăţean, supărat că a aflat din presă despre nemulţumirile şi îngrijorările diplomaţilor străini, a mai declarat că, dacă ar fi existat dialog direct, partea română ar fi putut oferi explicaţii despre deciziile luate în Parlament.

Între timp, dialogul direct a fost început. Ambasadorii Franţei, Germaniei şi Olandei s-au întâlnit joi cu deputaţi jurişti din cadrul Comisiei Juridice a Parlamentului pentru a discuta despre decizia extrem de controversată a deputaţilor de a modifica Codul Penal. Ambasadorul Marii Britanii, va purta, de asemenea, discuţii cu deputaţii români.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi o serie de modificări aduse Codului Penal. Preşedintele ţării şi parlamentari au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese. În plus, a fost votat un amendament care dezincriminează conflictul de interese, permiţându-le edililor locali să încheie contracte pe bani publici cu firme deţinute de familiile lor.

Raportul privind modificările ce urmează să fie aduse Codului Penal, a fost adoptat luni seară, cu uşile închise, fără a fi dezbătut în plen, fără consultări cu CSM şi fără ca presa să aibă acces.

În scurt timp au apărut reacţiile extrem de dure la ceea ce s-a considerat a fi un asalt al parlamentarilor asupra statului de drept, venite din partea preşedintelui, opoziţiei, ANI, DNA, Comisiei Europene, SUA, Olandei, Germaniei şi Marii Britanii şi a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Crin Antonescu a solicitat, joi, preşedintelui Camerei Deputaţilor rediscutarea legii privind super-imunitatea demnitarilor şi primarilor. PDL a depus o contestaţie la la Curtea Constituţională a modificărilor Codului Penal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne