Raluca Prună: E regretabil că se adoptă legi înainte de a vedea dacă sunt resurse financiare şi umane

Negocierile dintre ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi sindicaliştii din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au eşuat.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În ţara noastră se adoptă legi înainte de a se vedea dacă există resurse financiare şi umane pentru aplicarea lor, a declarat luni, în cadrul unei întâlnirii cu sindicaliştii din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

"Este regretabil că în această ţară adoptăm legi înainte să vedem dacă avem resursa financiară şi resursa umană. Pot cita 20 de legi care sunt minunate, dar într-o lume ideală, pentru care nu există bani. Şi probaţiunea este un exemplu foarte bun", a precizat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ministrul Justiţiei, care a explicat că nu ştie dacă vor fi ocupate toate posturile din sistemul penitenciar, va cere mai multe posturi în special pentru sistemul de probaţiune, unde sunt 355 de persoane care se ocupă de 58.000 de persoane, faţă de 15.000 de persoane din schema de personal a ANP, care se ocupă de 28.000 de persoane private de libertate.

"Sunt 15.000 de posturi, s-au pensionat 1.000, dar vor fi angajaţi 1.800. În ceea ce priveşte orele suplimentare, voi discuta cu colegii din sistemul de apărare, pentru că nu sunt plătite peste tot aceste ore", a adăugat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei le-a explicat sindicaliştilor, la întâlnirea care a avut loc în Penitenciarul Gherla, că o parte dintre revendicările lor sunt discutate în cadrul Guvernului.

"Vom continua cu mişcările de protest până când lucrurile vor intra în normalitate", a anunţat Florin Şchiopu, preşedintele Federaţiei sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, după ce luni peste 100 de angajaţi ai Penitenciarului Gherla şi-au exprimat nemulţumirea faţă de condiţiile de muncă şi nivelul scăzut de salarizare.

Recent, Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţa, în cadrul unui comunicat de presă, că urmează mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităţilor salariale şi demiterea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pentru incapacitate profesională.

Potrivit comunicatului citat, personalul din penitenciare lucrează în aceleaşi condiţii, pe care ministrul Justiţiei le deplânge având în vedere situaţia acestora. Cu toate acestea nu există un plan concret de îmbunătăţire a condiţiilor de lucru pentru personal, deşi Administraţia Naţională a Penitenciarelor s-a angajat la aceasta prin acorduri colective succesive.

"În prezent, se înregistrează la nivelul sistemului penitenciar un număr de 1,5 milioane ore suplimentare efectuate de către personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat din cauza deficitului de personal de 8.000 de angajaţi, estimat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor prin raportare la standardele de personal oficiale.

Ministrul Justiţiei refuză aplicarea OUG 20/2016 în sensul eliminării inechităţilor salariale şi pentru personalul din sistemul penitenciar, deşi actul normativ include această categorie alături de ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Drept pentru care, sindicatele din penitenciare vor acţiona în judecată Guvernul pentru recuperarea acestor sume de bani datorate. Protestele vor continua pe termen nelimitat până la soluţionarea revendicărilor", se mai arată în documentul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne