Raport: Google ar putea elimina comentatori politici conservatori din rezultatele căutării. Sunt vizaţi J. Peterson şi Ben Shapiro. Îi etichetează “nazişti”

(Getty Images)

O serie de comentatori cheie de dreapta au o audienţă masivă pe YouTube, însă Google, care deţine platforma de distribuire de materiale video, urmăreşte să suprime conţinutul pe care îl consideră că incită la ură sau de-a dreptul periculos, expunând unele personalităţi la riscul de a fi excluse de pe platforme.

Angajaţi Google au discutat despre suprimarea comentatorilor politici conservatori precum Jordan Peterson, Ben Shapiro şi Dennis Prager, numindu-i “nazişti”, a raportat grupul Project Veritas.

Project Veritas, care a declanşat o controversă săptămâna aceasta după ce a expus presupuse planuri ale Google de a împiedica realegerea preşedintelui Donald Trump în 2020, susţine că a obţinut un e-mail divulgat de la echipa pentru “Transparenţă şi Etică” din cadrul gigantului hi-tech american.

“Astăzi suntem la unul sau doi paşi de nazişti, dacă luăm în considerare că Prager, Jordan Peterson, Ben Shapiro şi alţii sunt nazişti care folosesc fluierul câinilor ...”, a susţinut Liam Hopkins, un angajat al Google, potrivit unui screenshot al e-mail-ului respectiv.

Apoi el sugerează ca aceşti comentatori să fie scoşi din rezultatele căutărilor automate ale Google atunci când utilizatorii tastează în căsuţa motorului.

“Pot să primesc aceste recomandări indiferent de conţinutul la care mă uit şi am înregistrat mii de utilizatori de internet care au trecut prin aceeaşi experienţă”, adaugă Liam în email.

“Nu cred că identificarea corectă a conţinutului de extremă dreapta este peste puterile noastre. Dar dacă este, de ce să nu folosim sugestia lui Meredith de a dezactiva opţiunea de căutare? Acesta ar putea fi un pas semnificativ în ceea ce priveşte încrederea utilizatorilor”.

Shapiro s-a adresat imediat directorului general al YouTube, Susan Wojcicki: “Credeţi că angajaţii dumneavoastră ar trebui să îi eticheteze drept ‘nazişti’ pe cei care se opun cu tărie supremaţiei rasei albe şi apoi să modifice algoritmii pe baza unor astfel de minciuni?”

Prager, în schimb, a ridiculizat Google pentru aplicarea etichetei de “nazist” în cazul a doi evrei care au condamnat Holocaustul, de exemplu.

În timp ce Jordan Peterson încă nu a comentat raportul – şi este foarte probabil să critice Google, la fel cum a făcut şi cu Patreon – compania americană a respins acuzaţiile că este pe urmele dreptei politice.

“Google a fost în repetate rânduri clar că depune eforturi pentru a fi o sursă de informaţii de încredere, fără a ţine cont de perspectiva politică. De fapt, Google nu are niciun fel de noţiune privind ideologia politică în clasificările sale”, a afirmat Jen Gennai, director al Google, în timp ce a fost filmată cu camera ascunsă discutând aparent despre planuri pentru împiedicarea unei noi “situaţii Trump”.

Google şi-a amplificat recent eforturile de a interzice conţinutul pe care îl consideră “periculos”. La începutul acestei luni, YouTube a anunţat planuri pentru a şterge mii de videoclipuri care promovează “supremaţia rasei albe sau incită la ură”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură