Raport japonez: Coreea de Nord şi-a miniaturizat focoasele nucleare

Dictatorul nord corean Kim Jong Un
Dictatorul nord corean Kim Jong Un (KCNA)

Japonia şi-a revizuit estimările privind capacitatea nucleară a Coreei de Nord publicând un nou număr al studiului său anual - care afirma că, aparent, Phenianul şi-a miniaturizat focoasele nucleare, a transmis miercuri publicaţia Yomiuri citând un raport pe surse.

Noile dezvăluiri sunt consistente cu tendinţa semnalată anul trecut de guvernul japonez, care susţinea că este posibil ca Phenianul să fi realizat miniaturizarea, a declarat cotidianul japonez fără a cita surse.

Raportul japonez, care va fi supus aprobării în cadrul unei şedinţe a cabinetului la jumătatea lunii septembrie, va menţine evaluarea că activităţile militare ale Coreei de Nord reprezintă o „ameninţare gravă şi iminentă”, potrivit Yomiuri.

Un studiu efectuat în 2018 de Coreea de Sud, publicat în ianuarie, transmitea că abilităţile Coreei de Nord de a miniaturiza armele nucleare „par să fi atins un nivel considerabil”.

Potrivit rapoartelor presei din Coreea de Sud, la sfârşitul anului trecut, agenţia de informaţii sud-coreană a transmis parlamentarilor că Phenianul a continuat să miniaturizeze focoase nucleare chiar şi după summitul de la Singapore dintre Donald Trump şi Kim Jong Un din iunie 2018.

La momentul respectiv, Coreea de Nord s-a angajat „să înceapă denuclearizarea completă a peninsulei coreene”.

Phenianul a distrus câteva tuneluri şi clădiri ale poligonului de testare nucleară de la Punggye-ri, care avea probleme de stabilitate a terenului. Dar a doua întâlnire Trump-Kim din februarie a eşuat să obţină ceva concret, iar Coreea de Nord a reluat de atunci testele pe rachete.

De câţiva ani ani, oficialii americani au considerat că Phenianul producea focoase nucleare miniaturizate. Un raport scurs în presă, emis de Agenţia de Informaţii pentru Apărare, din 2017, arăta că Phenianul produsese cu succes un focos nuclear miniaturizat care se putea monta pe rachetele sale, potrivit The Washington Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe