Rasmussen: Rusia, care se comportă ca un adversar al NATO, duce un război propagandistic de proporţii

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

În contextul crizei din Ucraina, Rusia „vorbeşte şi se comportă precum un adversar” al NATO, a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, într-un articol publicat în ediţia de luni a cotidianului danez Politiken.

Rasmussen a afirmat că Putin are zeci de mii de soldaţi pregătiţi de luptă în apropierea frontierei cu Ucraina şi a acuzat Kremlinul că desfăşoară un „război propagandistic nemaivăzut de la sfârşitul Războiului Rece”. Oficialul este de părere că Rusia are două opţiuni: fie încetează să-i mai acuze pe alţii pentru propriile ei acţiuni, îşi retrage trupele şi respectă din nou obligaţiile internaţionale, începând astfel să-şi recâştige credibilitatea pierdută pe fondul conflictului, fie se va confrunta „cu o izolare tot mai mare pe plan internaţional” - opţiune ce „nu este în interesul nimănui şi ea va face ca lumea noastră să devină mai periculoasă şi imprevizibilă”.

Comentând acuzaţiile Rusiei potrivit cărora NATO nu şi-a respectat promisiunea de a nu se extinde către Est şi a intervenit în problemele interne ale Ucrainei, agravând criza, secretarul general al NATO a precizat că aceste afirmaţii sunt „o perdea de fum” de care se foloseşte Putin pentru a încearca să camufleze nerespectarea angajamentelor luate de Rusia şi intervenţia în Ucraina, unde nu numai că a provocat un conflict, dar acum îl şi amplifică.

„Prin ocuparea Crimeii, Rusia a încălcat integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, căreia încearcă să-i impună un sistem federal. Rusia nu şi-a respectat cuvântul. Va avea nevoie de ani pentru a-şi restabili reputaţia pierdută. Acuzând NATO nu îi va fi de folos, din contră”, a notat Rasmussen.

În opinia oficialului european, realitatea contrazice afirmaţiile Rusiei, care a ocupat Crimeea, unde a regizat un referendum nefiresc, şi a masat la frontiera cu Ucraina aproximativ 40.000 de soldaţi alături de unităţi de tancuri, artilerie, avioane şi elicoptere de luptă.

Pe de altă parte, acţiunile întreprinse de NATO s-au rezumat la efectuarea de zboruri de recunoaştere cu avioane-radar AWACS deasupra României şi Poloniei, pentru a monitoriza evoluţiile din Ucraina şi mişcările flotei ruse în Marea Neagră, precum şi suplimentarea numărului de avioane de vânătoare care patrulează în spaţiul aerian al statelor baltice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe