Rasmussen: Ucraina poate deveni membră NATO

P. P.
29.08.2014

alte articole

Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
P. P.
29.08.2014

Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, vineri, că Ucraina are dreptul de a-şi decide singură statutul militar şi politic, inclusiv integrarea în NATO, a relatat Interfax.

”Respectăm complet decizia Ucrainei cu privire la politica de securitate a Ucrainei şi a afilierii la alianţe”, a declarat Rasmussen la Bruxelles, comentând pe tema deciziei Kievului de a înainta o rezoluţie care permite Ucrainei să reia cursul către integrarea în NATO.

În urma conferinţei NATO-Ucraina de la Bruxelles, care s-a desfăşurat la cererea Ucrainei, secretarul general a ”condamnat Rusia în cei mai puternici termeni” şi a arătat o ”solidaritate puternică” cu Ucraina, potrivit comunicatului emis vineri.

”Nu voi interfera cu discuţia politică din Ucraina, dar lăsaţi-mă să vă reamintesc de decizia NATO luată la summitul de la Bucureşti, în 2008, potrivit căruia Ucraina va deveni un membru NATO dacă, bineînţeles, Ucraina doreşte asta şi dacă îndeplineşte criteriile necesare”, a adăugat Rasmussen.

NATO a mai denunţat intervenţia armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, precizând că ”forţele ruse sunt implicate în operaţiuni militare directe în interiorul Ucrainei”.

”Rusia continuă să furnizeze separatiştilor tancuri, autovehicule blindate, artilerie şi lansatoare de rachete. Rusia a tras asupra Ucrainei atât de pe teritoriul rus cât şi din interiorul Ucrainei însăşi. Mai mult, Rusia continuă să menţină mii de soldaţi pregătiţi de război în apropiere de graniţa Ucrainei”, potrivit comunicatului.

La summitul din Ţara Galilor de pe 4 şi 5 septembrie, ”ne vom întâlni cu preşedintele (Petro) Poroşenko şi ne arăta clar susţinerea neabătută a NATO pentru Ucraina”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor