Rebelii pro-ruşi din Lugansk: tortură cu ciocane, asasinate în stil mafiot [video]

Rebeli pro ruşi în Doneţk
Rebeli pro ruşi în Doneţk (Alexander Khudoteply/AFP/Getty Images)

O facţiune a liderilor autoproclamatei Republici Populare Luhansk au anunţat că au „lichidat” un centru „ilegal” de tortură la începutul anului, anunţă presa din Ucraina.

Pe lângă detaliile macabre ale întregii poveşti, sprijinită inclusiv de dovezi prezentate de rebeli, incidentul aduce din nou în prim plan luptele interne şi practicile mafiote care au loc între diversele facţiuni din tabăra rebelilor pro-ruşi sprijiniţi de Kremlin.

Centrul ilegal de detenţie, organizat în subsolul unei clădiri controlate de rebeli, funcţiona pe post de închisoare „neagră” unde prizonierii ar fi fost - conform mărturiei - supuşi unor torturi atroce.

Centrul era condus de o echipă formată din rebeli pro-ruşi şi militanţi ruşi, aflată sub conducerea lui Alexander Bednov, cunoscut şi sub numele de “Batman”. Conform mărturiilor centrul deţinea în permanenţă aproximativ 20 de prizonieri, torturaţi frecvent.

“Dacă vreun prizonier rezista, era bătut cu o ţeavă de plastic” a declarat Aleksey Dakhnenko (video), unul dintre coordonatorii centrului de tortură, şi membru al bandei conduse de Batman, într-un interviu video postat pe Youtube. Conform declaraţiilor acestuia, unul dintre torţionarii puşcăriei, poreclit Maniacul, tortura prizonierii cu ajutorul unui ciocan.

“Maniacul era binecunoscut pentru cruzimea sa. Se spunea că ar deţine o trusă chirurgicală, pe care o punea în faţa prizonierilor, dar era doar pentru a-i speria” afirmă Dakhnenko în postarea video.

Liderul rebel responsabil de organizarea de atrocităţi în cadrul acestui centru de tortură – Alexander Biednov - ar fi fost omorât într-o ambuscadă organizată de un alt lider al rebelilor din Luhansk, Igor Plotnitsky, conectat cu Kremlinul.

Aparent Bednov, împreună cu şase gărzi ale sale, au fost omorâţi pe 31 decembrie sau 1 ianuarie lângă Luhansk, iar alţi membri ai formaţiunii sale au fost capturaţi de bande rivale, formate de asemenea din rebeli.

Conform ziarului Ucraine Today, Biednov, care la rândul său beneficia iniţial de susţinere masivă din partea Kremlinului, a fost ucis într-o ambuscadă în care trei vehicule blindate i-au înconjurat maşina, asupra sa trăgându-se cu rachete.

Un raport de anul trecut al organizaţiei de monitorizare a drepturilor omului - Human Rights Watch – arăta că forţele pro-ruse din Lugansk arestează ilegal civili şi îi torturează sistematic. Conform raportului, aceştia sunt forţaţi să lucreze şi uneori sunt folosiţi ca ostatici în diverse schimburi de prizonieri.

Povestea ridică semne de întrebare despre abilitatea Kremlinului de a controla situaţia din teren, precum şi despre oamenii şi metodele prin care regimul Rusiei acţionează pe teritorii străine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe