Rusia pe marginea categoriei ”Junk” - Standard and Poor’s

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Rusia ar putea să piardă ratingul de credit la investiţii pentru prima oară în ultimul deceniu, conform Standard and Poor’s, care a precizat că se gândeşte la reducerea ratingului pe fondul celei mai grave crize economice de la diminuarea datoriilor din 1998.

Există o şansă de cel puţin 50% ca ratingul Rusiei să fie coborât la junk în 90 de zile, a afirmat S&P într-un comunicat, în timp ce ţinea sub observaţie creditul negativ al ţării. Agenţiile Moody’s Investors şi Fitch Rating clasează Rusia pe o clasă superioară faţă de S&P, care i-a coborât ratingul la un nivel mai jos, la BBB-, în aprilie.

Mişcarea ”provine din ceea ce noi vedem ca o deteriorare rapidă a flexibilităţii monetare a Rusiei şi a impactului economiei slăbite asupra sistemului său financiar”, a notat S&P.

Preţurile la ţiţei au scăzut la cea mai mică cotă din ultimii cinci ani şi sancţiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au împins cel mai mare exportator de energie al ţării aproape de recesiune. Banca Centrală din Moscova a cheltuit 20% din rezervele sale internaţionale pentru a ridica ratele dobânzilor de şase ori începând din luna martie, atunci când Rusia a fost vizată prima oară de sancţiuni internaţionale pe fondul invaziei din Crimeea.

În timp ce rubla s-a întărit pentru a treia zi, iar guvernul le-a declarat exportatorilor de stat să vândă valută străină, moneda a pierdut 40% faţă de dolar în acest an, cel mai rău proces dintre cele 170 de valute urmărite de Bloomberg, după moneda ucraineană, grivna.