Recoltarea de organe ne afectează pe toţi, se afirmă în conferinţă

Berlin: Un grup de sprijin alcătuit din medici a susţinut o conferinţă la Berlin pe 18 iulie, atrăgând atenţia asupra abuzului de transplanturi de organe de către autorităţile chineze. Conferinţa lor a fost stabilită astfel încât să coincidă cu conferinţa anuală a Societăţii de Transplanturi, care atrage anual participarea a mii de chirurgi, susţinută în apropiere.

Societatea Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH) (Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe, n. trad.) a găzduit conferinţa. Experţii au discutat despre practica de procurare ilegală şi lipsită de etică a organelor, ce are loc mai ales în China.

„Trebuie să luăm atitudine, înainte ca propriile noastre principii de etică să se dezintegreze,” a spus Dr. Harold King, membru al DAFOH şi medic, subliniind dilema etică cu care se confrunta profesiunea medicilor.

DAFOH este o organizaţie internaţională fondată de către doctori în medicină din diferite specializări, cu baza la Washington. Ţelul asociaţiei este acela de a stopa practicile de recoltare ilegală de organe din China şi din alte ţări.

Arne Schwarz, un cercetător independent din Elveţia şi expert în practicile ilegale de transplant, a afirmat că transplanturile de organe sunt tratate ca secret de stat în China, ceea ce înseamnă că cercetătorii trebuie să strângă dovezile despre aceste practici pe cont propriu.

Autorităţile chineze, încă din 2005, au recunoscut că între 90 şi 95 la sută din organe provin de la prizonieri executaţi, aceasta fiind o practică extrem de controversată. Deşi cifrele exacte nu sunt pe de-a întregul cunoscute, China este ţara care execută nu doar cel mai mare număr de persoane din lume, ci efectuează şi cel mai mare număr de transplanturi de organe.

Pentru Schwarz, „credibilitatea etică a comunităţii internaţionale de transplanturi” este pusă sub semnul întrebării, dacă nu face un efort vizibil, colectiv, pentru a opri această practică.

Dr. King, medic francez, a numit recoltarea ilegală de organe ca fiind „o teribilă contradicţie la adresa principiilor fundamentale ale medicinei... care se referă la salvarea de vieţi şi la îmbunătăţirea traiului tuturor.”

King a arătat faptul că singura ţară din lume unde aproape fiecare tip de organ compatibil cu fiecare grupă sanguină poate fi obţinut în numai două săptămâni, este China. Ei chiar garantează o înlocuire a organelor, la necesitate.

Este convins că, din 2001, nu numai criminalii condamnaţi la moarte sunt folosiţi, ci că majoritatea organelor au provenit de la prizonieri de conştiinţă, care nu sunt judecaţi în nicio instanţă, şi care nu sunt condamnaţi. Marea majoritate este dată de practicanţii Falun Gong, care sunt arestaţi în mod arbitrar. Mulţi sunt torturaţi până la moarte. Sunt consideraţi sănătoşi şi se află la dispoziţia statului, fiind deţinuţi cu zecile de mii în lagăre de muncă.

„Versiunea oficială, pur si simplu, nu poate rămâne în picioare,” a afirmat King, din moment ce numărul transplanturilor din fiecare an depăşeşte cu mult numărul execuţiilor.

„Aceste consecinţe profunde ne afectează pe toţi,” a spus King.

David Matas, avocat pentru drepturile omului din Canada, a fost printre primii care au demonstrat, prin dovezi, autenticitatea afirmaţiilor despre recoltarea de organe de la prizonierii de conştiinţă. A vorbit, de asemenea, în cadrul conferinţei.

Alături de fostul secretar de stat canadian David Kilgour, în 2006, a realizat un raport de anchetare pe acest subiect. Raportul a devenit mai apoi cartea intitulată Bloody Harvest (Recoltarea sângeroasă, n. trad.)

Recent, Matas a fost coredactor al unei noi cărţi cu titlul State Organs (Organe pentru Stat, n. trad.), care reprezintă rodul colaborării a 12 autori, prezentând ultimele descoperiri.

Pentru Matas, practica recoltării ilegale de organe de la prizonieri de conştiinţă aparţinând Falun Gong îşi are originea în „intersectarea urii cu lăcomia.”

Acesta sugerează că nu se face referire la pacienţii din străinătate sau la chirurgii chinezi ce îşi fac practica în spitale occidentale. Mai mult, doctorii chinezi care nu pot garanta că nu operează prizonieri ar trebui respinşi de către colegii lor de breaslă. Cercetarea lor ar trebui să fie exclusă din cadrul conferinţelor internaţionale, a mai argumentat.

Schimbarea în profesiunea medicală este posibilă, după cum a demonstrat dr. Jacob Lavee. Lavee este un medic specializat în chirurgie cardiacă din Israel, membru al Departamentului de Consultanţă din cadrul DAFOH. Acesta nu a luat parte la discuţie, însă a vorbit după aceea.

În mare parte, datorită eforturilor sale de informare a colegilor săi de breaslă despre practicile improprii de obţinere a organelor care se desfăşoară în China, Parlamentul din Israel a votat o lege ce împiedică companiile de asigurări din Israel să ramburseze orice fel de transplant peste hotare.

Ethan Gutmann, membru asistent în cadrul Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiilor, cu baza la Washington, a vorbit de asemenea în cadrul conferinţei. Gutmann este expert în chestiunile de drepturile omului în China şi autorul premiatei cărţi Loosing the New China (Pierderea noii Chine, n. trad.)

Gutmann a condus, de asemenea, mai mult de 30 de interviuri cu martori care au fost implicaţi, fie direct, fie indirect în recoltarea ilegală de organe în China. A descris acest fenomen ca fiind „o crimă împotriva întregii umanităţi.”

Un chirurg taiwanez reputat, de pildă, i-a spus lui Gutmann, „fără cea mai mică durere sufletească,” faptul că pacienţii săi primiseră organe de la practicanţii Falun Gong din China continentală.

Deşi există semne că recoltarea a atins apogeul în anul 2006, Gutmann nu a văzut un sfârşit clar al practicii. Calculul său indică faptul că cel puţin 65.000 de practicanţi Falun Gong fuseseră ucişi pentru organele lor până în 2008.

Gutmann a fost primul care să ofere dovezi indicând că nu numai practicanţii Falun Gong, ci şi tibetani, uighuri şi o serie de grupuri de creştini au căzut victime uciderii pentru organe, organizate de către stat.

Acesta a observat că, în noiembrie anul trecut, autorităţile chineze au anunţat că vor sista recoltarea de organe de la prizonierii executaţi, după trei sau patru ani. Însă, nu au menţionat nimic despre prizonierii politici.

Gutmann interpretează aceste veşti ca fiind tentative ale autorităţilor chineze de a „îngropa dovezile rămase... în trecut.”

Acţiunile regimului chinez sunt conduse de teama că „crima istorică a partidului va fi expusă complet înaintea lumii...şi aceasta ar putea afecta schimbarea la nivelul conducerii.”

Pentru Gutmann, „numai familiile victimelor au dreptul de a ierta China de aceste fapte.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe