Redactorul-şef de la The Guardian, recompensat la European Press Prize pentru cazul Snowden

Alan Rusbridger, redactor-şef la The Guardian
Alan Rusbridger, redactor-şef la The Guardian (CARL COURT / AFP / Getty Images)

Alan Rusbridger, redactorul-şef al The Guardian, a fost recompensat la European Press Prize pentru conducearea echipei care a pus la cale o serie de dezvăluiri remarcabile despre documentele oferite de către Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, relatează The Guardian.

Redactorul The Guardian a fost unul dintre jurnaliştii care au primit Premiul Special din partea juriului de la European Press Prize - echivalentul european al premiilor Pulitzer - în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Londra, care a reunit importanţi jurnalişti, redactori şi comentatori de pe întreg continentul european.

Anunţând premiul, prezentatorul BBC Today, Justin Webb, a declarat că afacerea Snowden a fost 'cel mai important subiect la nivel global al anului', în condiţiile în care seria de dezvăluiri despre gradul de supraveghere la care se pretează statul american 'a tras semnalul de alarmă în întreaga lume'.

'Un ziar european, The Guardian, a jucat un rol important în acest caz. Redactorul său, Alan Rusbridger, a întâmpinat timp de mai multe luni dificultăţi din partea guvernului şi a diferitelor sale agenţii. El a luptat pentru a aduce faptele în atenţia publicului (...) într-un mod sigur şi decent, dezvăluind, în acelaşi timp, adevărul', a precizat Webb.

În discursul de acceptare a premiului, Rusbridger a declarat că hotărârea de care a dat dovadă guvernul britanic pentru a suprima dezvăluirile - obligând The Guardian să distrugă mii de fişiere secrete, în caz contrar riscând o acţiune în justiţie - i-a consternat pe jurnaliştii din întreaga Europă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe