Reding: România şi Ungaria, ţările unde statul de drept este încălcat constant

Comisarul UE pentru Justitie, Drepturi fundemantale si cetatenie, Viviane Reding, 27 octombrie 2010 in Bruxelles.
Comisarul UE pentru Justitie, Drepturi fundemantale si cetatenie, Viviane Reding, 27 octombrie 2010 in Bruxelles. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
04.11.2013

Comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, a precizat, într-un interviu acordat publicaţiei Die Zeit, că România şi Ungaria sunt ţările unde statul de drept este încălcat în mod constant şi a adăugat că Uniunea Europeană va trebui să folosească şi alte măsuri de a pune presiune pe acest gen de ţări.

România aşteaptă în luna ianuarie un nou raport pe Justiţie care ar urma sa fie hotărâtor în ceea ce priveşte decizia referitoare la aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

„Spre exemplu, la capitolul respectarea statului de drept, în momentul de faţă, dacă o ţară încalcă regulile statului de drept, avem o singură posibilitate de a o sancţiona, soluţia nucleară: Asta înseamnă că putem să-i luăm ţării respective dreptul de vot în Consiliu. Cred că avem nevoie şi de alte măsuri mai sofisticate. Asta pentru că avem state în care statul de drept este pus în pericol, iar altele în care el este de-a dreptul încălcat”, a declarat Viviane Reding.

Întrebată dacă atunci când vorbeşte de ţări care încalcă statul de drept face referire la România şi Ungaria Reding a recunoscut că la ele făcea referire, dar nu numai.

„Am face bine dacă ne-am uita împreună cu atenţie cum funcţionează statul de drept în multe dintre ţările membre”, a explicat Reding.

Reacţia lui Blaga la declaraţiile lui Reding

Preşedintele PDL Vasile Blaga a precizat luni, înainte de şedinţa BPN al partidului, că declaraţiile comisarului european pentru Justiţie s-ar putea reflecta într-un raport MCV negativ, ceea ce ar determina o amânare a intrării României în Spaţiul Schengen.

"Ce s-a întâmplat în vara trecută ştim cu toţii. Şi Reding şi ceilalţi de la Bruxelles, celelalte oficialităţi, au analizat cu multă atenţie declaraţiile din ultima perioadă ale premierului, când, din nou, au început atacurile împotriva instituţilor fundamentale ale statului, la Curtea Constituţională. Vă reamintesc poziţia domnului premier în momentul în care Curtea Constituţională s-a pronunţat împotriva Codului insolvenţei şi a spus că-l încurcă să combată evaziunea fiscală. Lucrurile acestea nu fac decât foarte mult rău României şi, e clar, ne vom pregăti pentru un raport MCV din nou negativ şi din nou vom discuta despre intrarea în Schengen la calendele greceşti", a declarat Blaga.

Întrebat de jurnalişti dacă consideră că "abaterile" despre care a vorbit ar necesita sancţiuni la nivelul UE, Blaga a replicat: "Nu, nu cred că se va ajunge până acolo. Din păcate, este sancţionat poporul român, nu sunt sancţionaţi doar domnul Ponta şi USL-ul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor