Reflecţii despre iubire: Într-o lume în schimbare, dragostea rămâne constantă

(pixabay.com)

De curând, am văzut un afiş interesant în faţa unei biserici: "Iubeşte-ţi aproapele. Fără excepţii".

Uau, m-am gândit - simplu, dar exact ce trebuie. În aceste vremuri tulburi şi polarizate, este bine să facem un pas înapoi, să reflectăm la semnificaţia iubirii şi să ne gândim cât de bine o trăim fiecare dintre noi.

O călătorie spre o iubire mai înaltă

Sunt fiica unui pastor creştin şi o persoană care a studiat în mod oficial religia mondială, aşa că subiectul iubirii a pătruns în multe discuţii din viaţa mea.

Unul dintre lucrurile frumoase pe care le-am descoperit atunci când eram la facultate şi când am făcut cunoştinţă cu alte tradiţii religioase a fost că şi ele vorbesc despre iubire (alături de multe alte lucruri care sunt surprinzător de asemănătoare cu credinţa cu care am fost crescută).

Bineînţeles, există diferite tipuri de iubire, cum ar fi philia (dragostea frăţească), eros (dragostea romantică sau sexuală) şi cea mai înaltă dintre toate: agape (iubirea dumnezeiască). Şi cumva, am descoperit că în această defalcare utilă a diferitelor nuanţe de iubire - şi sunt mai multe de atât - se află cheia.

Pe parcursul ultimului an, am muncit din greu la înlăturarea oricăror sentimente negative faţă de ceilalţi, care se află în inima mea şi care sunt legate de politică, probleme sociale şi lista poate continua. A fost o experienţă foarte eliberatoare.

Motivaţia pentru acest lucru este că am descoperit că a avea orice emoţii negative faţă de alte fiinţe umane pur şi simplu nu este în concordanţă cu obiectivele mele pentru mine însămi: să ating o iubire de natură divină faţă de semenii mei, adică o iubire care nu are emoţii egoiste şi care este altruistă şi bună.

Desigur, iubirea este esenţială în învăţăturile lui Iisus şi în cele ale Bibliei, în sens mai larg. Dar ceea ce a fost extraordinar de frumos pentru mine a fost să realizez, prin expunerea la alte tradiţii de credinţă, aşa cum am menţionat anterior, că pentru oamenii care cred în Buddha, iubirea divină ocupă un loc central, doar că aceasta este cunoscută pur şi simplu sub un alt nume: compasiune.

Iubirea în inimile şi în vieţile noastre

Deşi este crucial în această perioadă să ne păstrăm valorile solide, consacrate de timp, să facem acest lucru este cel mai eficient atunci când le vorbim celorlalţi fără să îi judecăm. Atunci este momentul în care puterea iubirii sau compasiunea - puterea divină care se află în fiecare dintre noi - poate acţiona prin tine. Mă uitam zilele trecute la o emisiune de televiziune în care era prezentat un pastor dintr-un cartier din centrul oraşului, aflat în dificultate. El pur şi simplu radia iubire.

Lumea noastră suferă, fără îndoială, dar soluţia nu este să ne scufundăm în negativitate; în schimb, este de datoria noastră să ne întoarcem la lumina iubirii, la lumina compasiunii, să iradiem această lumină şi să credem că ea poate ajuta la schimbarea acestei lumi.

Da, trebuie să ne păzim propriul comportament pe parcurs şi să ne protejăm copiii şi comunităţile. Trebuie să luăm atitudine pentru ceea ce este corect, ceea ce este bine şi ceea ce este drept. Dar întrebarea este legată de ce se află în profunzimea inimii, sau de intenţia avută. Toate acestea vor fi făcute cel mai bine atunci când au la bază iubirea.

Câţi dintre noi, poate din cauza unui consum prea mare de ştiri şi a prea puţină reflecţie asupra propriei persoane şi muncă spirituală asupra noastră, putem arunca răul, ca să spunem aşa, din inimile şi minţile noastre?

O forţă mondială în slujba binelui

Am face bine să ne amintim cu toţii că există în întreaga lume mai mulţi oameni decât am putea crede, care împărtăşesc valorile şi credinţele noastre. Ei o pot numi iubire sau compasiune. Dar, indiferent cum o denumesc, dacă noi toţi ne facem partea - oriunde ne-am afla în lume - probabil că îi vom inspira şi pe alţii să facă acelaşi lucru.