Regina balului, cea mai lovită de recesiunea Chinei: Brazilia


Peste un 1 milion de brazilieni au manifestat în 15 martie 2015 în Sao Paulo, împotriva corupţiei, economiei slabe şi împotriva preşedintei Dilma Rousseff.
Peste un 1 milion de brazilieni au manifestat în 15 martie 2015 în Sao Paulo, împotriva corupţiei, economiei slabe şi împotriva preşedintei Dilma Rousseff. (NELSON ALMEIDA/AFP/Getty Images)

Una dintre economiile cele mai lovite de recesiunea chineză este Brazilia. Membră a BRICS, cu o populaţie mult mai mică decât India şi resurse mult mai limitate decât Rusia, dependentă în mare măsură de exporturile chineze, cea mai lăudată economie a Americii de Sud se zbate acum cu o devalorizare a monezii de 37% şi o catastrofică reducere a locurilor de muncă.

În luna iulie, 157.905 locuri de muncă au fost eliminate în Brazilia, comparativ cu crearea a 11.796 posturi în iulie 2014, conform datelor oferite de CAGED, registrul brazilian privind angajarea forţei de muncă. Până în prezent, în acest an au fost eliminate 547.738 locuri de muncă (faţă de crearea a 504.914 locuri de muncă pentru aceeaşi perioadă a anului trecut), conform website-ului Zero Hedge.

Sectorul industrial şi al comerţului en detail acoperă cea mai mare parte din eliminările de locuri de muncă, acumulând împreună aproximativ 454.000 de locuri. Urmează sectorul de construcţii cu eliminarea a 152.000 de locuri, singurul sector care a înregistrat un rezultat pozitiv fiind cel agricol, care a creat 99.000 de locuri de muncă.

Amploarea deteriorării pieţei muncii continuă să surprindă în Brazilia. Săptămâna trecută rata şomajului a crescut în cel mai rapid ritm dintr-o serie istorică de astfel de creşteri. Datele arată că tot mai mulţi oameni caută locuri de muncă, totuşi fără a le găsi.

Consecinţa acestei situaţii este o recesiune şi mai prelungită, în condiţiile în care venitul disponibil scade iar consumul gospodăriilor se contractă. Dacă luăm în considerare indicii BCI pentru luna august, care arată scăderi la niveluri minime, întreaga situaţie sugerează că partea cea mai rea în termeni ai creşterii economice încă nu a trecut.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.