Regizorul Călin Netzer: "Ursul de Aur este un premiu important pentru cariera mea şi pentru România"

Regizorul Călin Peter Netzer, prezentând premiul Ursul de aur, câştigat pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Berlin 2013, cu pelicula "Poziţia copilului".
Regizorul Călin Peter Netzer, prezentând premiul Ursul de aur, câştigat pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Berlin 2013, cu pelicula "Poziţia copilului". (Andreas Rentz / Getty Images for BMW)

Trofeul Ursul de Aur primit de filmul "Poziţia copilului" la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin este un premiu foarte important pentru cariera lui, dar şi pentru România, a declarat duminică regizorul Călin Peter Netzer.

"Este un premiu foarte important pentru cariera mea, pentru România şi confirmă valoarea cinematografiei româneşti. Este unul dintre cele mai mari premii din cinematografia românească, este un eveniment", a precizat Călin Netzer.

Filmul a fost vândut deja în foarte multe ţări, printre care Germania, Franţa, Italia, Grecia, Marea Britanie, SUA şi Taiwan, a mai precizat regizorul.

"Încă sunt şocat, încă nu m-am trezit la realitate. Am nevoie de câteva zile până voi înţelege ce înseamnă acest premiu", a afirmat Călin Netzer la conferinţa de presă care a urmat după decernarea oficială a premiilor.

"Presa internaţională a fost foarte elogioasă... Acesta este un film despre relaţia patologică dintre o mamă şi fiul ei. Restul e doar decor", a mai declarat regizorul român.

Tot în conferinţa de presă, Călin Netzer a precizat că lungmetrajul "Poziţia copilului" reprezintă "o poveste universală", iar "corupţia nu este ceva care apare doar în România".

După ce a fost invitat de un jurnalist să definească relaţia pe care o are cu limba germană, Călin Netzer i-a răspuns vorbind în această limbă:

"Când aveam şapte ani, prin 1981, am venit în Germania cu mama mea. Tatăl meu emigrase. Am locuit la Stuttgart. Prin 1981 m-am întors în România. Tatăl meu locuieşte în continuare la Stuttgart".

Filmul "Poziţia copilului" este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soţi Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură