Regres privind libertatea religioasă

Activişti pakistanezi musulmani din Ahle Sunnat Wal-Jmmat în timpul unui protest împotriva atacului cu bombă din Karachi pe 8 iunie.
Activişti pakistanezi musulmani din Ahle Sunnat Wal-Jmmat în timpul unui protest împotriva atacului cu bombă din Karachi pe 8 iunie. (Asif Hassan / AFP / GettyImages)

Washington: La un moment dat, când unele ţări slăbesc expresia politică, lumea se întoarce la libertatea religioasă, a declarat Secretarul de Stat Hillary Clinton.


În cadrul lansării raportului ”International Religious Freedom Report” (n.t. Raportul Libertăţii Religioase Internaţionale) pentru anul 2011 pe 30 iulie, Clinton a spus că mai mult ca niciodată este necesar să accentuăm libertatea religioasă.
”Când ne uităm la imaginea globală şi ne întrebăm dacă libertatea religioasă se extinde sau se micşorează, răspunsul este sumbru”, a declarat în cadrul Carnegie Endowment for Internaţional Peace în Washington D.C. (n.t. Organizaţie nonprofit privată dedicată promovării cooperării între naţiuni). ”Peste 1 miliard de oameni trăiesc sub un guvern care suprimă sistematic libertatea religioasă”.


Raportul anual subliniază violarea libertăţii religioase şi persecuţia împotriva grupurilor religioase minoritare, identifică autorii şi documentează metodele folosite pentru a restricţiona dreptul la credinţă şi exprimare a religiei.
China a fost criticată continuu pentru puternicele restricţii în cazul Bisericii Creştine, uyghurilor musulmani, tibetanilor musulmani şi budişti, şi a practicanţilor Falun Gong.


”Auto-incendierea a peste 40 de tibetani pentru a protesta împotriva politicilor Chinei, continuă să demonstreze disperarea lor” a declarat Suzan Johnson Cook, ambasador pentru Libertatea Religioasă, la o conferinţă la Departamentul de Stat, înainte de discursul lui Clinton.
Pentru al doilea an consecutiv, China s-a aflat pe lista celor 8 ţări neospitaliere care includ de asemenea Coreea de Nord, Arabia Saudită, Iran, declarate ca ţări de interes din cauza abuzului sistematic împotriva libertăţii religioase.
Coreea de Nord este o ţară ”în care libertatea religioasă nu există, în Iran libertatea religioasă a fost deteriorată de o situaţie oribilă” a declarat Johnson Cook.


Trenduri Cheie


Raportul din acest an a identificat tendinţe-cheie referitoare la abuzurile la adresa libertăţii religioase, unele evidente în guvernele autoritare şi altele în ţările care fac paşi spre democraţie.
În ţări în care regimul a căzut, Libia, Tunisia, Egipt, sau a trecut spre practici mai puţin restrictive, oamenii au făcut un prim pas spre libertatea dobândită. Calea tranziţiei prezintă pericolele ei, în special pentru minorităţi.
Violenţele împotriva Creştinilor Egipteni s-au intensificat, de exemplu, precum şi incidentele împotriva minorităţii musulmane Rohingya din Birmania, rămasă puternic ostracizată.


Utilizarea extinsă şi abuzul de legi privind blasfemia cu scopul de a restricţiona în continuare libertatea religioasă şi de exprimare, a fost de asemenea identificată ca o tendinţă în creştere. În Arabia Saudită, blasfemia împotriva lui Wahabi, se pedepseşte cu moartea, în Indonezia pedeapsa este închisoarea.
În Pakistan, oricine comite blasfemia sau critică legile legate de ea este în pericol de a fi asasinat de către extremişti.
O mişcare antisemită a fost identificată ca o tendinţă îngrijorătoare. Raportul citează Venezuela pentru afirmaţii antisemite în media oficială şi Iran pentru negarea neîngrădită a Holocaustului. În Ukraina şi Franţa s-au înregistrat incidente de genul cimitire evreieşti profanate, în Ungaria partidul antisemit prinde putere.
Unele guverne au fost citate pentru numirea minorităţilor ”extremişti violenţi”, raportul citează Bahrain, Rusia, Irak şi Nigeria pentru acest trend.


”Autorităţile au eşuat în a diferenţia religiile pacifiste de cele teroriste sau criminale”, conform raportului.
Importanţa libertăţii religioase a fost evidenţiată de Johnson Cook ca ”un canar într-o mină de cărbune”.
Libertatea religioasă ”este esenţială pentru o societate stabilă, paşnică şi înfloritoare”, a adăugat ea. ”Merge mână în mână cu libertatea de expresie, libertatea de a vorbi şi de întrunire, atunci când libertatea religioasă este ameninţată şi celelalte drepturi sunt în pericol”.

The Epoch Times publică în 35 ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe