Relu Fenechiu, condamnat din nou la închisoare cu executare pentru o şpagă de 900.000 de euro

Aflat în prezent în penitenciar unde execută o pedeapsă de 5 ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", fostul ministru Relu Fenechiu şi-a mai adăugat o nouă condamnare cu executare în "palmares".
Relu Fenechiu
Relu Fenechiu (Epoch Times România)

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul în care a recunoscut în faţa procurorilor DNA că a luat şpagă 900.000 de euro.

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au validat practic acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de fostul ministru cu procurorii, în care se prevedea, pe lângă pedeapsa cu închisoarea primită, şi interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei şi anume dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.

În acelaşi timp, magistraţii au dispus confiscarea sumei de 901.526 de euro de la Fenechiu şi menţinerea sechestrului pus de procurori pe bunurile fostului ministru.

Dosarul lui Fenechiu

"În perioada 2012-2014, inculpatul Fenechiu Relu, în calitatea amintită mai sus, a pretins şi a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) şi de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte.

Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în intervenţia sa la funcţionari din cadrul Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment. Pentru acest "ajutor", inculpatul a primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro).

Pentru a disimula provenienţa ilicită a banilor, inculpatul Fenechiu Relu i-a determinat pe reprezentanţii firmei de software să încheie cu societăţile respective mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate."