Remedii naturiste pentru arsurile solare

Turisti jucand volei pe o plaja din Marea Rosie, dupa ce un rechin a atacat o turista din Germania, care facea scufundari in apropiere de coasta
Turisti jucand volei pe o plaja din Marea Rosie, dupa ce un rechin a atacat o turista din Germania, care facea scufundari in apropiere de coasta (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)

Fie că vizitezi o plajă, mergi la pescuit, lucrezi în grădină, sau pur si simplu stai în soare, a expunere mai îndelungată poate provoca arsuri de piele. Arsurile solare sunt foarte des întâlnite. Aproape toată lumea a fost afectată de arsuri solare la un moment dat. Aceste arsuri sunt cauzate de radiaţiile razelor ultraviolete (UV). Normal, expunerea limitată la radiaţii UV e benefică ajutând la producerea la nivelul pielii a vitaminei D3. În cantităţi mai mari însă, ultravioletele de lungime de undă beta (UVB) sunt dăunătoare pentru piele, ducând la creşterea riscului de cancer de piele. Cazurile uşoare şi simple de arsură, de obicei, duc la înroşirea pielii care poate deveni dureroasă. Iniţial, pielea devine roşie aproximativ 3-4 ore de la expunere şi se simte iritată. Efectele maxime se observă abia după o zi. Cazurile mai severe de arsură se manifestă prin apariţia de băşici pe piele, pierderea de lichide masive (deshidratare), dezechilibru electrolitic, şi, eventual, infecţie. Arsurile solare netratate şi cu expunere prelungită pot provoca şoc (circulaţie deficitară la organe vitale) şi chiar moarte. Printre alte simptome comune se numără: frisoane, febră, greaţă sau vărsături, sau simptome similare gripei. Arsurile medii sau uşoare se pot îngriji la domiciliu folosind diferite tratamente naturiste. Din mulţimea tratamentelor recomandate contra arsurilor solare, vă prezentăm câteva remedii.

Remediu cu aloe vera

Pentru arsuri solare uşoare şi medii, se foloseşte din abundenţă suc sau gel de aloe vera, având grijă să se păstreze zona afectată umedă. Repetaţi frecvent.

Tratament cu ceai de mentă

Pentru tratarea arsurii solare se aplică ceai rece de mentă proaspătă. Menta este într-adevăr liniştitoare, ceaiul ajutând la vindecare.

Tratamente pentru arsuri solare la ochi

Remediu cu mere rase
Dacă arsurile solare v-au afectat ochii, faceţi o cataplasmă de mere rase pe care o aplicaţi pe pleoapele închise. Relaxaţi-vă cu pleoapele închise cam o oră.

Remediu cu albuş de ou
1 albuş de ou
Se face o cataplasmă din albuş de ou bătut uşor. Înainte de culcare, aplicaţi cataplasma peste ochii închişi şi lăsaţi-o să acţioneze peste noapte.

Remediu cu lapte şi sare

Se pun părţi egale de lapte şi gheaţă, apoi se adaugă două linguri de sare. Se amestecă laptele cu gheaţa, apoi se adaugă sarea. Înmuiaţi un prosop în amestecul obţinut, apoi aplicaţi-l peste zona arsă de soare, lăsându-l timp de aproximativ 15 minute. Repetaţi procedura de 3-4 ori pe tot parcursul zilei.

Remediu cu făină de ovăz şi lapte

Puteţi de asemenea trata arsurile solare, cu o cataplasmă de făină de ovăz înmuiat în lapte. Ovăzul se adaugă în lapte, formându-se o pastă puţin mai consistentă decât smântâna.

Remediu cu salvie pentru faţa arsă de soare

Spălaţi faţa cu decoct de frunze de salvie. Decoctul se obţine prin fierberea plantelor la foc mic pentru o perioadă de timp de la 20 până la 40 de minute, timp în care apa folosită ajunge undeva la jumătate din cantitatea iniţială

Remediu cu ceai

6 pliculeţe de ceai, 1 litru de apă caldă

Pungile de ceai se înmoaie în apă fierbinte, lăsându-le până când apa este de culoare maro sau negru. După ce ceaiul s-a răcit, se înmoaie un prosop în lichid şi se aplică pe zona arsă de soare. Pasul cel mai importat este odată aplicat, ceaiul trebuie lăsat cât mai mult timp posibil.

Remediu cu tomate

Felii de roşii decojite, lapte bătut

Adăugaţi felii de roşii în laptele bătut, apoi se aplicaţi-le direct peste arsurile solare. Sau se mai poate face un piure din roşii decojite la care se adaugă un strat subţire de lapte bătut.

Remediu cu oţet

2 căni de oţet de cidru de mere, 2 căni de apă

Se amestecă oţetul cu apa, după care se întinde uşor peste zonele arse de soare. Oţetul ajută la restabilirea nivelului de acid pierdut în piele şi oferă un efect răcoritor.

Remediu cu iaurt sau smântână

Întindeţi un strat de iaurt sau smântână peste zona arsă de soare, mai ales dacă zona afectată e faţa. Lăsaţi să acţioneze timp de 20 de minute, apoi clătiţi cu apă călduţă.