Remedii naturiste pentru diabetul zaharat

Ceai de ghimbir şi lămâie.
Ceai de ghimbir şi lămâie. (Cat Rooney / The Epoch Times)

La ora actuală, diabetul zaharat devine treptat una din cele mai răspândite afecţiuni la nivel mondial. Specialiştii susţin că cauzele principale ale unui asemenea fenomen sunt dependenţa oamenilor faţă de alimentele dulci şi produsele făinoase, obezitatea şi scăderea activităţii fizice. Cu timpul, toţi aceşti factori conduc la apariţia insensibilităţii celulelor la insulină şi formarea unei deficienţei relative, adică a diabetului zaharat de tip II.

În ceea ce priveşte diabetul zaharat de tip I, acesta are o altă formă de provenienţă. Este mai degrabă o boală autoimună şi se manifestă încă de la naştere. Celulele beta ale pancreasului devin treptat incapabile să producă insulină şi să controleze nivelul zahărului din sânge. Ca rezultat, nivelul zahărului atinge cote prea mari sau prea mici.

Cu toate acestea, natura ne oferă câteva produse simple care posedă un potenţial sporit în tratamentul diabetului zaharat:

Arginina

Arginina este un aminoacid, aflat în liberă comercializare, în calitate de supliment alimentar. Într-un studiu efectuat în 2007, s-a constatat că administrarea regulată a argininei animalelor de laborator a stimulat semnificativ reproducerea celulelor beta ale pancreasului, care produc insulină.

Goldenseal

Goldenseal (lat. Hydrastis canadensis) este o plantă erbacee. De mii de ani a fost folosită în calitate de medicament atât în Est, cât şi în Occident. Eficacitatea plantei este asociată cu compusul bioactiv – berberina. Berberina, ca şi arginina, contribuie la crearea celulelor beta pancreatice.

Stevia

În ultimul timp, planta dulce - stevia a devenit un înlocuitor comod al zahărului în rândurile susţinătorilor unei diete sănătoase. Stevia este o alegere bună şi pentru diabetici, pentru că permite evitarea în consum a carbohidraţilor simpli. Potrivit studiilor, planta conţine anumiţi compuşi benefici ce sprijină procesul de recuperare a celulelor pancreatice. Efectul său este similar cu acţiunea preparatului glibenclamidă.

Trifoiul roşu

Trifoiul roşu este considerat în mod tradiţional planta femeii, datorită capacităţii sale de a echilibra fondul hormonal al organismului feminin. Cu toate acestea, conţine proprietăţi folositoare şi pentru diabetici. Datorită compusului activ genisteina, planta stimulează reproducerea celulelor beta ale pancreasului.

Cromul

Microelementul crom potenţează efectele insulinei şi reduce concentraţia glucozei din sânge. În plus, cromul reduce pofta de dulciuri. Arnica de munte, ghimbirul, bradul siberian, arinul gri şi salvia sunt deosebit de bogate în crom.

Inulina

Este un înlocuitor natural al zahărului, capabil să reducă nivelul de glucoză din sânge şi să îmbunătăţească metabolismul. Inulina se leagă cu substanţele toxice şi substanţele de balast şi accelerează eliminarea acestora din organism. Inulina poate fi găsită în păpădie, rădăcină de cicoare, praz, sparanghel, ceapă, usturoi, napi (topinambur), etc. Cicoarea este potrivită pentru diabetici în calitate de alternativă pentru ceai şi cafea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură