Reportajul BBC-ului informează despre folosirea armelor chimice în Siria

(Oli Scarff/Getty Images)
Epoch Times România
16.05.2013

Noi dovezi privind presupusa folosire a armelor chimice în conflictul din Siria provin de la BBC. Un raport al televiziunii britanice, din nordul oraşului Saraqeb, a colectat probe de atacuri în care elicopterele forţelor loialiste au tras cel puţin două bombe care conţin gaze toxice. În aprilie, oraşul Saraqeb, situat în sud-vest de Alep, a fost ţinta unui bombardament de artilerie grea, a forţelor regimului de la Damasc, relatează joi RAINews24.


Simptomele
Medicii de la un spitalul local, au raportat la BBC cum opt persoane au fost spitalizate pentru probleme respiratorii, unele vomitau, altele aveau pupilele contractate. O femeie a murit şi, după spusele medicului care a tratat-o, aceasta avea simptome de intoxicaţie de organofosforici. Pentru a face lumină asupra acestui caz au fost colectate câteva probe care vor fi analizate. Mai multe video clipuri colectate de către BBC par să confirme mărturia, dar este imposibil de a face verificări independente. Regimul lui Bashar al-Assad a respins întotdeauna acuzaţiile cu privire la utilizarea armelor chimice.

Planul Iranului
Între timp, Teheranul a elaborat un plan de război real, cu utilizarea masivă a libanezilor Hezbollah, mişcarea şiită, care ar redeschide după 40 de ani confruntările cu Israelul pe Înălţimile Golan. Potrivit presei arabe, Iranul ar putea pune în aplicare acest plan în cazul unei căderi a preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, aliatul său istoric.

Diplomaţia în mişcare
De la marile puteri semnalele vin din direcţia opusă, cu Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care spun că sunt siguri de un rezultat pozitiv care va veni cu noua Conferinţă de la Geneva, programată în luna iunie.

ONU condamnă
Adunarea Generală a ONU a adoptat între timp o rezoluţie prin care condamnă autorităţile de la Damasc şi acceptă grupul de opoziţie a Coaliţiei Naţionale Siriană, ca parte a unui potenţial de tranziţie politică. Documentul a primit 107 de voturi pentru, 12 împotriva, printre care Rusia, China şi Iran, şi 59 s-au abţinut. În Adunarea Generală nici un membru nu are drept de veto, iar rezoluţiile nu sunt obligatorii.

80 mii de decese
Între timp, pe teren violenţa continuă şi bugetul conflictului se ridică acum la cel puţin 80.000 de decese. Internetul este din nou întrerupt în întreaga ţară, conform rapoartelor companiei Usa Renesys Corporation.

Oraşul Alep
Observatorul Naţional pentru drepturile omului în Siria (Ondus), a declarat că rebelii au exercitat un atac asupra închisorii situată în centrul Alep-ului, în partea de nord a ţării, unde 4.000 de deţinuţi sunt închişi. Doi atentatori sinucigaşi şi-au făcut explodere împotriva zidurilor închisorii, iar forţele loialiste au deschis focul, cu elicoptere şi tancuri, împotriva militanţilor opoziţiei în timp ce aceştia aşteptau să invadeze închisoarea. Televiziunea de stat a negat raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor