Reprezentanţii AIEA îngrijoraţi de scurgerile de apă radioactivă de la Fukushima

Muncitori ai Tokyo Electric Power (Tepco) se pregătesc să evacueze din clădirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat - ARHIVĂ
Muncitori ai Tokyo Electric Power (Tepco) se pregătesc să evacueze din clădirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat - ARHIVĂ (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)

Reactoarele centralei nucleare japoneze de la Fukushima sunt acum într-o stare stabilă, însă scurgerea apei contaminate reprezintă în continuare o problemă ce trebuie rezolvată, a informat marţi directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, citat de AFP.

"Reactoarele avariate sunt într-o stare stabilă", a afirmat Amano, în cadrul unei vizite la Bratislava, menţionând că trebuie să fie luate în considerare anumite riscuri externe.

"Prioritatea cea mai importantă este gestionarea apei contaminate", a precizat el, având în vedere că din cauza ploilor puternice din ultima perioadă există riscul scurgerii apei radioactive în Oceanul Pacific.

"De asemenea, este important să soluţionăm problema decontaminării în zonele din apropierea" centralei, pentru ca zecile de mii de persoane evacuate să poată să se întoarcă la casele lor, a adăugat directorul AIEA.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei avariate de la Fukushima, a explicat luni că apa de ploaie a inundat zone unde sunt instalate rezervoarele de stocare a lichidului radioactiv.

Complexul Fukushima Daiichi este plin cu apă radioactivă stocată în parte în cca. o mie de rezervoare sau este acumulată sub complexul atomic. TEPCO încearcă de peste doi ani şi jumătate să soluţioneze problemele create de acest lichid, a cărui cantitate creşte în fiecare zi. Nivelurile de radiaţii în apele marine lângă unul dintre reactoarele avariate de la Fukushima au înregistrat un nou vârf în prima săptămână a lunii octombrie din acest an.

Experţi ai AIEA sunt în prezent în Japonia pentru a studia ce progrese s-au realizat în procesul decontaminării zonei din jurul complexului, pe care aproximativ 160.000 de persoane au fost nevoite s-o părăsească.

În 2011, un cutremur puternic şi tsunami-ul aferent au lovit centrala Fukushima, gestionată de TEPCO (Tokyo Electric Power Co.), provocând trei fuziuni de reactoare şi explozii de hidrogen.

Pentru soluţionarea problemelor create, au fost injectate substanţe chimice pentru a întări pământul, pe partea de coastă a clădirilor, care conţin reactoarele din Fukushima pentru a împiedica apa contaminată să ajungă în ocean şi, de asemenea, au fost plantaţi 20.000 de copaci pe coasta din provincia Fukushima, care a fost devastată de de tsunami în 2011, etc.

Guvernul japonez a prevăzut un împrumut pentru compania responsabilă de reactorul avariat de la Fukushima de 5.000 de miliarde de yeni (38 miliarde euro). Acesta va fi înapoiat în 31 de ani, dar Consiliul de Conturi avertizează: „De la contribuabili vor veni 600 de milioane de euro plătiţi cu majorarea taxelor".

Reabilitarea daunelor ecologice cauzate de dezastrul de la Fukushima şi rambursarea către victime îi va costa pe contribuabili aproximativ 80 de miliarde de yeni japonezi (aproximativ 600 de milioane de euro), care vor fi înapoiate populaţiei în mai mult de 30 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe