Republica Cehă respinge scutul antirachetă american

Planurile SUA de a instala un sistem antirachetă controversat în Europa se lovesc de o nouă piedică: premierul ceh a declarat că ţara sa nu va accepta această măsură. Totuşi, spectrul politic din Republica Cehă e divizat în această privinţă, unii oficiali susţinând planul SUA.
Premierul ceh Bohuslav Sobotka.
Premierul ceh Bohuslav Sobotka. (Captură Foto)

Şeful guvernului ceh, Bohuslav Sobotka, se declară împotriva desfăşurării scutului american antirachetă pe teritoriul Republicii Cehe.

El a precizat că se opune propunerii fostului primar al oraşului New York, Rudolph Giuliani, în ceea ce priveşte desfăşurarea radarelor americane în Republica Cehă, susţinând că acestea sunt “fantezii care nu vor deveni o realitate”.

Rivala lui Sobotka, Miroslava Nemcova, a declarat în timpul dezbaterilor că ea este de acord cu amplasarea sistemului antirachetă în ţară şi că ia în serios propunerea lui Giuliani, care este în prezent consilier al noului preşedinte ales al SUA, Donald Trump.

Sobotka consideră că o astfel de decizie va avea consecinţe negative. “De la bun început, radarele ar fi trebuit să fie desfăşurate în Republica Cehă ţinând cont de ameninţările venite din partea Iranului, dar acum nu mai există astfel de ameninţări; situaţia s-a schimbat. Relaţiile cu Iranul sunt mai strânse şi mai liberale”, a precizat el.

Premierul ceh a susţinut că un radar pe teritoriul ţării va însemna o deteriorare suplimentară a relaţiilor cu Rusia. “Ar trebui să folosim această fereastră, care a apărut după alegerea noului preşedinte american, pentru a aduce la aceeaşi masă Rusia şi SUA”, a adăugat Sobotka.

După cum a raportat Pravda.Ru, în 2008 a fost semnat un acord între Republica Cehă şi SUA, care a prevăzut desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă american în Brdy, la aproximativ 90 km sud-vest de Praga.

În 2011, autorităţile cehe trebuiau să închidă o bază de antrenament în oraşul Brdy, de unde SUA a plănuit să controleze teritoriul Rusiei până la Munţii Urali, a dezvăluit ministrul ceh al Apărării Alexandr Vondra.

“Nu vor exista radare acolo. Considerăm că este necesar să predăm baza societăţii”, a explicat ministrul, adăugând că există prea multe astfel de baze în Republica Cehă şi că decizia finală va fi luată până la sfârşitul acestui an, în timp ce desfiinţarea întregii baze ar putea dura între 2 şi 3 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe